site

Bank Jepun menerima kesan selepas SVB kerana kebimbangan bon

Kegagalan Silicon Valley Bank dan pergolakan yang berlaku di Credit Suisse telah meletakkan sektor perbankan serantau Jepun yang sakit dan institusi kewangannya di bawah pengawasan pasaran yang paling ketat sejak krisis kewangan global 2008.

Dalam gambaran kebimbangan penularan, bank pusat Jepun dan pihak berkuasa kewangan mengadakan mesyuarat krisis pada pertengahan Mac, manakala saham dalam bank negara itu telah mengalami penjualan yang kejam sejak kejatuhan SVB, jatuh lebih banyak daripada rakan sejawatan mereka di AS dan Eropah apabila kebimbangan merebak tentang daya tahan pemberi pinjaman Jepun dalam era kenaikan kadar faedah.

Dari 9 Mac hingga Jumaat, indeks bank Topix Jepun turun 17 peratus, berbanding penurunan 13 peratus bagi indeks bank S&P di AS dan kejatuhan 16 peratus bagi indeks bank Euro Stoxx.

Penjualan itu memainkan kebimbangan yang berpanjangan mengenai risiko yang telah terkumpul dalam sektor perbankan serantau Jepun, yang pendapatannya merosot dalam jangka panjang tetapi gabungan deposit banknya menyumbang hampir separuh daripada jumlah tunai negara.

“Persoalan penting ialah sama ada bank serantau Jepun dan sistem kewangan boleh menahan kesan apabila Jepun menaikkan kadar faedah pada masa hadapan apabila inflasi dan gaji meningkat,” kata Rie Nishihara, ketua strategi Jepun di JPMorgan Securities.

Pemberi pinjaman Jepun mempunyai pendedahan yang rendah kepada penghapusan $17 bilion bon peringkat 1 tambahan di Credit Suisse. Tetapi sifat kejatuhan SVB, dengan tumpuan kepada kumpulan besar deposit yang dilaburkan dalam bon kerajaan AS, kelihatan menyamai tindak balas bersejarah bank serantau Jepun terhadap dekad kadar faedah sangat rendah.

Dengan kadar simpanan yang tinggi dan ekonomi yang tidak stabil mewujudkan kumpulan simpanan yang besar untuk deposit, 78 bank tersenarai Jepun telah menjadi pembeli lahap Perbendaharaan AS dan aset global lain, daripada obligasi pinjaman bercagar di AS kepada bon gadai janji dilindungi Eropah.

Dengan kenaikan kadar faedah AS, bank serantau Jepun telah mengalami kesan besar terhadap pegangan bon Perbendaharaan AS, yang nilainya telah jatuh apabila hasil meningkat.

Pegawai di Agensi Perkhidmatan Kewangan berkata risiko adalah rendah. “Keadaan hutang, kecairan dan asas modal semuanya stabil. Keadaan SVB berbeza sama sekali daripada bank serantau Jepun,” kata seorang pegawai FSA. Namun, pengawal selia telah meninjau sekuriti yang telah dibeli oleh bank serantau sejak musim panas 2021 untuk mengkaji risiko yang mereka hadapi jika kos pinjaman mula meningkat.

Sebagai tambahan kepada deposit besar-besaran, pegawai FSA berkata bank Jepun menghadapi piawaian modal dan kecairan yang lebih tinggi daripada SVB dan mengatakan risiko pengeluaran bank secara tiba-tiba dan pembatalan polisi di syarikat insurans hayat adalah rendah.

Satu lagi faktor pengurangan ialah bank-bank serantau Jepun juga memperoleh keuntungan tidak direalisasi yang besar daripada portfolio ekuiti yang besar dalam syarikat tersenarai Jepun, yang telah meningkat nilainya apabila pasaran saham Jepun telah mencapai tahap yang tidak dilihat dalam tempoh tiga dekad.

Nicholas Smith, ketua strategi ekuiti Jepun di CLSA, berkata walaupun peningkatan hasil hutang kerajaan AS kelihatan menarik berbanding dengan bon kerajaan Jepun, kos lindung nilai yang melambung tinggi memadamkan logik untuk perdagangan sedemikian dan telah mendorong bank Jepun dan pelabur lain untuk memperlahankan atau membalikkan pembelian. hutang AS yang bertarikh lebih lama.

Pada masa ini, kata Smith, kos lindung nilai tiga bulan ialah 5.2 peratus berbanding perbezaan hasil pada JGB 10 tahun sebanyak 3.5 peratus – hasil selepas lindung nilai negatif 1.7 peratus.

“Berbanding itu, walaupun 0.27 peratus pada JGB kelihatan menarik dan hasil dividen 2.7 peratus bagi ekuiti Jepun kelihatan lebih baik,” katanya.

Bank Jepun juga nampaknya mempunyai pendedahan terhad kepada bon “dipegang hingga matang” — bon yang anda bercadang untuk memegang sehingga ia dibayar balik, dan yang tidak perlu dinilai pada nilai pasaran semasa mereka. Ini berbeza dengan pegangan bon HTM SVB yang besar, yang tidak dilindung nilai.

Menurut analisis oleh JPMorgan, sampel bank Jepunnya secara kolektif memegang ¥27tn ($205bn) bon kerajaan Jepun dalam portfolio HTM, berbanding dengan kira-kira ¥109tn dalam akaun “tersedia untuk dijual”, yang ditandakan ke pasaran. Kira-kira separuh daripada JGB AFS berada di bawah air pada akhir September, kata JPMorgan, meningkatkan risiko kerugian tidak direalisasi yang semakin meningkat di bank yang lebih kecil.

Penganalisis Jefferies Hideyasu Ban telah menganggarkan bahawa bon HTM menyumbang 55 peratus daripada ekuiti pemegang saham di bank utama, tidak termasuk Japan Post Bank, dan 8 peratus di bank serantau, dengan sebahagian besar daripadanya adalah bon domestik.

“Jika kadar faedah mula meningkat semula pada satu ketika, kerugian terpendam akan meningkat, tetapi kerugian tersebut tidak akan mencecah penyata pendapatan mereka atau mengakibatkan kehilangan modal kekal melainkan mereka terpaksa merealisasikan kerugian disebabkan kebimbangan kecairan,” tulis Ban dalam satu laporan.

Walaupun berbeza dengan situasi SVB, penganalisis berkata kegawatan pasaran yang dicetuskan oleh kejatuhannya memberikan tingkap kepada kadar faedah dan risiko kredit yang dihadapi oleh institusi kewangan Jepun apabila BoJ berada di bawah tekanan untuk beralih daripada dasar monetari yang sangat longgar di bawah gabenor baharunya. Kazuo Ueda.

Sejak Disember 2022, apabila BoJ mengejutkan pasaran dengan mengubah sedikit kawalan keluk hasilnya, pasaran telah membuat spekulasi bahawa ia semakin menghampiri untuk meninggalkan polisinya untuk membeli sejumlah besar JGB untuk memastikan hasil berlabuh menghampiri sifar.

Pelabur meletakkan pertaruhan besar pada potensi keuntungan perbankan yang lebih tinggi, mendorong indeks Topix Banks 30 peratus lebih tinggi antara pertengahan Disember dan minggu kedua Mac sebelum indeks itu menjunam minggu lalu.

BoJ kini membenarkan hasil JGB 10 tahun turun naik sebanyak 0.5 mata peratusan di atas atau di bawah sasaran sifarnya. Walaupun had itu ditarik balik, pasaran berpendapat bon akan didagangkan dengan hasil kira-kira 1 peratus, tetapi jangkaan itu boleh berubah jika inflasi tidak perlahan selaras dengan ramalan BoJ.

Pakar ekonomi telah menunjukkan risiko menaik kepada trend inflasi Jepun dengan harga pengguna, tidak termasuk harga tenaga dan makanan, meningkat 3.5 peratus pada Februari, peningkatan tahun ke tahun terpantas sejak Januari 1982.

“Jika hasil adalah kira-kira 1 peratus, bank Jepun selamat tetapi jika itu menjadi 1.5 atau 2 peratus, akan ada lebih banyak bank kecil yang akan menghadapi masalah dengan modal,” kata Nishihara dari JP Morgan.

sgp result

pembukaan sydney

toto sydney lengkap

hongkong totobet

totobet net singapura hari ini