site

Bank-bank EU menghadapi pertuduhan punitif apabila tamat tempoh permit pusat penjelasan India semakin hampir

Bank Perancis dan Jerman berdepan peningkatan 500 kali ganda dalam keperluan modal untuk dagangan di India mulai Mei selepas badan pemerhati pasaran Eropah berkata tiada perbincangan dengan rakan sejawatan India untuk menyelesaikan pertikaian antara kedua-dua pihak.

Caj modal punitif untuk bank Eropah akan berkuat kuasa apabila permit yang membenarkan bank EU menggunakan pusat penjelasan India untuk mengendalikan dagangan sekuriti dan derivatif mereka tamat pada akhir April.

Klaus Löber, pengerusi jawatankuasa penyeliaan rakan niaga penjelasan di Pihak Berkuasa Sekuriti dan Pasaran Eropah, memberitahu Financial Times bahawa “kami pada masa ini tidak mempunyai rundingan berterusan yang aktif” dengan pengawal selia India untuk membantu melanjutkan permit.

Beliau menambah bahawa “tiada pemanjangan lagi” tindakan kawal selia daripada pengawal selia EU kebangsaan yang memberi bank tempoh 18 bulan tambahan untuk meninggalkan pasaran Asia yang berkembang pesat, tetapi memberi amaran ia akan datang dengan kos tambahan yang besar.

Pendirian tegas Esma terhadap tarikh akhir menandakan pecahan selanjutnya dalam konsensus yang dibina antara pengawal selia global selepas krisis kewangan 2008 berhubung pengawasan bersama institusi pasaran penting. Penggubal dasar antarabangsa telah menjangkakan Esma dan India menyelesaikan perselisihan mereka kerana penjelasan dianggap sebagai salah satu tonggak kestabilan pasaran kewangan global.

Pihak berkuasa India enggan menandatangani perjanjian kawal selia yang disemak semula yang akan memberi agensi yang berpangkalan di Paris itu lebih pengawasan langsung ke atas enam pusat penjelasan India. Pusat penjelasan berdiri di antara dua pihak dalam perdagangan, melindungi pasaran daripada penularan jika terdapat kemungkiran.

Ketika pasaran bersedia untuk perpecahan, pengawal selia kebangsaan Perancis dan Jerman berkata mereka “tidak akan mengutamakan tindakan penguatkuasaan” terhadap bank mereka selama 18 bulan mulai Mei, untuk mengelakkan pembubaran operasi mereka di India.

Tetapi selepas permit tamat, bank-bank Eropah yang menggunakan pusat penjelasan India yang tidak diiktiraf menghadapi peningkatan mendadak dalam keperluan modal, daripada tahap semasa 2 peratus daripada pendedahan perdagangan bank kepada pusat penjelasan, kepada 1,250 peratus.

Löber menyifatkan pertuduhan modal sebagai “agak penalti”. “Itu sendiri akan menjadi insentif besar bagi bank untuk menyelesaikan keadaan secepat mungkin,” katanya.

Pasaran saham dan bon kerajaan India masing-masing bernilai kira-kira $3tn dan $1tn, dan perdagangan dalam mata wang dan niaga hadapan indeks saham menjadikan pasaran derivatifnya antara yang paling aktif di dunia.

Bank-bank Eropah dan kumpulan pelobi pasaran telah memberi amaran bahawa mereka perlu menarik balik atau mencipta struktur undang-undang baharu yang membolehkan mereka meneruskan dagangan, yang mereka katakan akan lebih mahal daripada operasi semasa mereka. Société Générale dan BNP Paribas tidak mengulas manakala Deutsche Bank dan Crédit Agricole tidak menjawab permintaan untuk mengulas.

Keadaan itu tidak merugikan negara EU yang lain kerana bank Jerman dan Perancis adalah satu-satunya bank EU yang aktif dalam pasaran India.

“Adalah difahami dengan jelas bahawa ini adalah langkah terakhir untuk membolehkan bank-bank tersebut bertindak, ia bukan satu set-up yang akan membolehkan pemanjangan lanjutan berterusan,” kata Löber.

“Kami mempunyai situasi yang ditakrifkan dengan jelas dengan tetingkap masa terhad dan tertakluk kepada tindakan yang boleh disahkan yang perlu diambil oleh bank berkenaan,” kata Löber. Esma mengiktiraf “potensi gangguan yang bermakna bukan sahaja untuk bank tetapi untuk pelanggan mereka” jika terdapat pemberhentian perkhidmatan secara tiba-tiba, tambahnya.

Löber berkata bahawa rumah penjelasan India akan bebas untuk memohon semula untuk pengiktirafan daripada Esma pada bila-bila masa akan datang. Bagaimanapun, “kami pada masa ini tidak mempunyai rundingan berterusan yang aktif mengenai MoU [Memorandum of Understanding] itu akan diperlukan sebagai prasyarat kepada pengiktirafan,” katanya.

MoU yang ditolak oleh pihak berkuasa India telah ditandatangani oleh 25 pihak berkuasa kawal selia lain, kata Esma.

singapore result

pengeluaran hari ini sdy

togel.sdy

hasil angka hk

totobet.com sgp