site

Bank-bank AS merancang untuk mengetatkan piawaian pinjaman di tengah-tengah kebimbangan kerugian pinjaman

Bank-bank AS menjangkakan untuk mengetatkan piawaian pemberian pinjaman sepanjang tahun ini kerana kebimbangan mengenai peningkatan kerugian dalam portfolio pinjaman mereka dan kebimbangan bahawa pelanggan akan terus mengeluarkan deposit, menurut tinjauan dari Rizab Persekutuan.

Keputusan Tinjauan Pendapat Pegawai Pinjaman Kanan suku tahunan bank pusat AS, atau Sloos, akan menambah kebimbangan ekonomi AS mungkin menghadapi masalah kredit tahun ini. Bank berkata piawaian pinjaman yang lebih ketat didorong oleh kebimbangan mengenai kemelesetan, kempen Fed untuk menaikkan kadar faedah dengan pantas dan pengeluaran deposit susulan kejatuhan Silicon Valley Bank pada 10 Mac.

Bank terbesar, yang mempunyai sekurang-kurangnya $250bn dalam aset, menyalahkan potensi kelembapan pinjaman pada prospek ekonomi yang tidak menentu, menurut data tinjauan yang diterbitkan pada hari Isnin.

“Berbanding dengan bank terbesar, bersaiz sederhana [with between $50bn and $250bn in assets] dan bank lain lebih kerap menyebut kebimbangan mengenai kedudukan mudah tunai mereka, aliran keluar deposit dan kos pendanaan sebagai sebab untuk mengetatkan,” tulis Fed.

Dalam usaha untuk mengekalkan pendeposit, beberapa bank telah menawarkan hasil yang lebih baik untuk akaun simpanan, dengan mengambil kira margin keuntungan.

Bank bersaiz sederhana, yang telah menghadapi aliran keluar deposit yang paling ketara, juga menimbulkan kebimbangan terhadap peraturan yang lebih ketat dan potensi perubahan pada peraturan perakaunan. Fed telah berkata ia melihat secara khusus peraturan untuk saiz bank ini sebagai sebahagian daripada tindak balasnya terhadap kegagalan SVB.

Lembaga Piawaian Perakaunan Kewangan telah didesak untuk memaksa bank mengiktiraf kerugian tidak nyata ke atas sekuriti seperti yang dipegang oleh SVB, walaupun pengurusan menegaskan ia tidak perlu dijual.

Keputusan daripada Sloos menunjukkan bahawa bank dalam tempoh tiga bulan pertama 2023 telah menarik balik pinjaman komersial dan perindustrian, pinjaman hartanah dan pinjaman pengguna.

Tiga perempat daripada responden kepada kaji selidik itu juga menyatakan kebimbangan tentang kemerosotan nilai cagaran peminjam.

Di Wall Street, bank menjadi semakin bimbang tentang kejatuhan harga hartanah komersial, terutamanya pejabat yang terjejas teruk oleh trend kerja jauh berikutan pandemik Covid-19.

Untuk tinjauannya, Fed menerima maklum balas daripada 65 bank AS dan 19 cawangan pemberi pinjaman asing. Pengerusi Fed Jay Powell minggu lalu menyatakan bahawa data itu akan menunjukkan beberapa bank telah mengetatkan lagi piawaian pinjaman mereka.

“Data perbankan akan menunjukkan bahawa pinjaman telah terus berkembang, tetapi kadarnya semakin perlahan sejak separuh kedua tahun lalu,” kata Powell.

Bank pusat AS minggu lepas menaikkan kadar faedah penanda arasnya melebihi 5 peratus buat kali pertama sejak 2007.

Laporan tambahan oleh Stephen Gandel

resut sgp

pengeluaran sidny

totobet sidney hari ini

hasil angka hk

totobet singapura hari ini