site

Bahagian kewangan perdagangan Renminbi meningkat dua kali ganda sejak permulaan perang Ukraine

Bahagian kewangan perdagangan renminbi telah meningkat lebih daripada dua kali ganda sejak pencerobohan Ukraine, analisis oleh Financial Times telah menemui — lonjakan yang menurut penganalisis mencerminkan penggunaan mata wang China yang lebih besar untuk memudahkan perdagangan dengan Rusia dan peningkatan kos pembiayaan dolar.

Data pembiayaan perdagangan daripada Swift, platform pembayaran dan pembiayaan antarabangsa, menunjukkan bahagian renminbi mengikut nilai pasaran telah meningkat daripada kurang daripada 2 peratus pada Februari 2022 kepada 4.5 peratus setahun kemudian. Keuntungan tersebut meletakkan mata wang China dalam perbalahan rapat dengan euro, yang menyumbang 6 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Kedua-duanya, bagaimanapun, masih merupakan sebahagian kecil daripada bahagian dolar. Ini berjumlah 84.3 peratus pada Februari 2023, turun daripada 86.8 peratus tahun sebelumnya.

“Ini adalah satu langkah yang besar,” kata Mansoor Mohi-uddin, ketua ekonomi di Bank of Singapore. “Sukar untuk memikirkan apa-apa lagi yang mungkin berada di sebalik perubahan langkah ini selain daripada apa yang berlaku dengan perang di Ukraine.”

Bahagian kewangan perdagangan mata wang China yang semakin meningkat — di mana pemberi pinjaman memberikan kredit untuk memudahkan pergerakan barangan rentas sempadan — mewakili satu rahmat bagi Beijing dalam usahanya untuk mempercepatkan pengantarabangsaan renminbi dan cabaran besar kepada barat, yang telah berusaha untuk menggunakan sekatan. untuk menghalang institusi kewangan utama Rusia daripada menggunakan Swift.

“Kemungkinan banyak perkara ini, berdasarkan masa, mewakili perdagangan Rusia [with China] yang dilakukan melalui perantara,” kata Arthur Kroeber, rakan pengasas kumpulan penyelidikan tertumpu China Gavekal Dragonomics. “Fakta bahawa Rusia sendiri terputus daripada Swift mungkin tidak relevan.”

“Terdapat jelas banyak minyak Rusia yang muncul di China melalui Timur Tengah dan Malaysia,” tambahnya sambil menunjuk kepada “letupan” dalam jumlah import minyak China dari Malaysia sejak Mac tahun lepas yang melebihi kapasiti pengeluaran negara.

Bank Rakyat China telah menjalankan usaha pengantarabangsaan bersepadu pada tahun-tahun menjelang Ogos 2015, apabila penurunan nilai membawa kepada pelarian modal yang teruk. Ini memaksa bank pusat untuk menterbalikkan haluan dan mengenakan kawalan modal zalim yang menghalang kemajuan China dalam mempromosikan penggunaan mata wang global.

Kenaikan terbaru renminbi melalui kedudukan mata wang pembiayaan perdagangan tidak dipadankan dengan penggunaan lebih besar dalam pembayaran antarabangsa yang dibuat ke atas Swift, yang telah meningkat pada kira-kira 2 peratus daripada jumlah global.

Walau bagaimanapun, Rusia mempunyai akses kepada Sistem Pembayaran Antara Bank Rentas Sempadan (Cips), alternatif China kepada Swift, dan tahun lalu perdagangan dua hala antara kedua-dua negara meningkat kepada rekod $185bn apabila syarikat Rusia membayar kebanyakan pembelian barangan China dalam renminbi . Jumlah penyelesaian pada Cips mencecah Rmb97tn ($14.1tn) pada 2022, data bank pusat menunjukkan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 21 peratus.

“Terdapat had untuk jumlah yang anda boleh temui dari segi mekanik yang tepat tentang cara pembayaran ini berlaku,” kata Kroeber. “Tetapi saya akan mengesyaki sebahagian besar daripada peningkatan kewangan perdagangan ini, apabila anda sampai ke bahagian bawahnya, mencerminkan urus niaga yang melibatkan Rusia.”

Penganalisis dan pakar ekonomi berkata peningkatan kos pendanaan dolar juga menjadikan mata wang China secara relatifnya lebih menarik untuk pembiayaan perdagangan. Rizab Persekutuan AS telah menaikkan kadar sembilan kali sejak 2022, manakala PBoC telah mengurangkan kadar utama pinjaman penanda arasnya dua kali dalam tempoh yang sama.

Guan Tao, ketua ekonomi global di Bank of China International dan bekas pegawai di Pentadbiran Pertukaran Asing Negara, berkata kenaikan mata wang dalam kewangan perdagangan “berkaitan dengan perbezaan dasar monetari AS dan China . . . peranan renminbi telah berubah daripada mata wang kadar faedah tinggi kepada mata wang kadar faedah rendah.”

“Dari segi kadar faedah . . . dengan AS telah mendaki, secara relatif renminbi adalah lebih murah. Kami melihat baru-baru ini terdapat lebih banyak minat dalam pembiayaan perdagangan dilakukan dalam renminbi,” kata Kelvin Lau, pakar ekonomi kanan untuk Greater China di Standard Chartered. “Dengan atau tanpa Rusia, secara struktural kami melihat pengantarabangsaan renminbi membuat kemunculan semula.”

Carta garisan kadar faedah Penanda Aras yang menunjukkan aktiviti bank pusat telah meningkatkan daya tarikan renminbi untuk pembiayaan perdagangan

PBoC telah mengubah strategi pengantarabangsaan renminbi sejak awal 2022, menurut kertas kerja baru-baru ini daripada Zhang Ming, timbalan pengarah Jabatan Kewangan Antarabangsa di Akademi Sains Sosial China.

Daripada menumpukan pada mendorong lebih banyak harga renminbi untuk minyak mentah dan memperluaskan akses pelabur asing kepada sekuriti dalam negeri seperti yang berlaku sehingga akhir 2021, Zhang berkata, bank pusat itu telah mula secara agresif mendorong penggunaan mata wang yang lebih besar dalam penyelesaian silang- perdagangan komoditi sempadan dan menambah baik akses global kepada derivatif yang terikat dengan aset renminbi.

Tumpuan yang lebih tajam terhadap penyelesaian komoditi terbukti daripada perjanjian seperti yang dicapai bulan lepas dengan Brazil, yang akan membolehkan ekonomi terbesar di Asia dan Amerika Selatan menjalankan transaksi perdagangan dan kewangan dalam mata wang mereka sendiri.

“China mempunyai insentif yang kuat untuk memajukan pengantarabangsaan renminbi untuk menguruskan risiko ketegangan geopolitik yang semakin meningkat dan pemisahan AS-China,” kata Zhi Xiaojia, ketua penyelidikan Asia di Crédit Agricole. “Ia telah mempergiatkan dialog antarabangsa dan membuat beberapa kemajuan positif dalam bidang ini, terutamanya dengan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara, Timur Tengah, dan ekonomi Latin.”

Walau bagaimanapun, memandangkan kawalan modal yang ketat yang dikekalkan oleh bank pusat China, beberapa pakar menjangkakan renminbi akan segera melonjakkan kedudukan mata wang pembayaran global.

“Orang Cina menggunakan taktik penghirisan salami untuk mengantarabangsakan renminbi,” kata Chi Lo, pakar strategi Kanan China di BNP Paribas Asset Management. “Mereka tidak tergesa-gesa.”

resul.sgp

pengeluaran pengeluaran sidney

sydney totobet

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

totobet sg