site

Bagaimana untuk mengelakkan krisis hutang dunia yang sedang membangun

Pendedahan minggu ini bahawa China meningkatkan pinjaman bailoutnya kepada negara-negara miskin menunjukkan potensi krisis hutang di negara membangun. Satu kajian baharu menunjukkan pinjaman penyelamat China melonjak kepada $104 bilion antara 2019 dan akhir 2021 kepada peserta dalam Inisiatif Belt and Road, program infrastruktur transnasional terbesar di dunia.

Angka ini, walaupun ketara, adalah kecil berbanding paras hutang keseluruhan dalam pasaran baru muncul. Institut Kewangan Antarabangsa, sebuah persatuan industri kewangan, menganggarkan bahawa jumlah hutang dunia membangun meningkat kepada rekod $98tn pada penghujung 2022, selepas kerajaan dan syarikat mengisi but mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Dengan begitu banyak hutang yang membebani ekonomi paling lemah di dunia, ia tidak akan mengambil masa yang banyak untuk mendorong beberapa orang menjadi lalai. Tekanan semakin meningkat. Dolar AS yang lebih kukuh meningkatkan penilaian mata wang domestik hutang luar negeri. Kadar faedah yang lebih tinggi, yang diperlukan untuk melawan inflasi, juga meningkatkan kos perkhidmatan hutang. Perang di Ukraine memburukkan lagi ketidaktentuan.

Menangani krisis hutang dunia yang sedang membangun harus menjadi keutamaan. Tetapi apabila perselisihan strategik antara China dan barat pimpinan AS semakin memuncak, kekurangan kerjasama dalam kalangan pemiutang besar memanjangkan penderitaan bagi beberapa peminjam negara membangun. Penyelesaian kepada masalah hutang pasaran baru muncul semakin rumit oleh letupan hutang sektor swasta sejak dua dekad yang lalu.

Letupan ini bermakna antara 2000 dan 2021, bahagian hutang luar negeri awam dan terjamin secara terbuka bagi negara berpendapatan rendah dan sederhana rendah yang terhutang kepada pemegang bon melonjak daripada 10 kepada 50 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Kesan koordinasi yang ketinggalan jelas kelihatan. Fitch, sebuah agensi penarafan, berkata terdapat sembilan pemungkir kerajaan sejak 2020, termasuk situasi yang tidak dapat diselesaikan di Sri Lanka dan Zambia. Persaingan tuntutan antara organisasi pelbagai hala, China, pemiutang dua hala lain dan pemegang bon swasta adalah sangat kompleks sehingga kini mengambil masa tiga kali lebih lama untuk menyelesaikan kemungkiran seperti yang dilakukan secara purata dalam dua dekad sebelum 2020, menurut Fitch.

Kini tiba masanya untuk pemiutang barat dan China membuat konsesi dan mencapai rangka kerja baharu yang berani. Semua pihak — China, pemberi pinjaman pelbagai hala, pemberi pinjaman dua hala lain dan sektor swasta — perlu bersedia untuk menanggung kerugian.

Rangka kerja institusi baharu diperlukan. Jika Beijing berasa alah kepada Kelab pemiutang Paris, maka rangka kerja baharu itu berpotensi dibina sekitar G20, yang sering menjadi forum antarabangsa pilihan China.

Walau bagaimanapun, pihak berkepentingan harus jelas bahawa objektifnya bukan semata-mata untuk menghidupkan semula inisiatif penggantungan perkhidmatan hutang G20, yang tamat pada penghujung tahun 2021. DSSI melaksanakan fungsi yang berharga dalam memberikan pelepasan ke atas pembayaran faedah hutang untuk 73 syarikat rendah di dunia. -negara pendapatan. Apa yang diperlukan sekarang adalah lebih bercita-cita tinggi: rangka kerja yang dipersetujui untuk penstrukturan semula hutang dunia yang sedang membangun.

Penentangan terhadap skim sebegini sudah pasti akan menjadi kuat. Tetapi kegagalan untuk memahami jelatang sekarang hanya akan memburukkan lagi kerugian akhirnya bagi semua pemiutang di bawah landasan. Beijing harus sedar bahawa rangka kerja di mana potongan rambut tersebar secara sama rata di kalangan pemiutang adalah harapan terbaiknya bukan sahaja untuk mengehadkan kerugian akhirnya tetapi juga untuk memelihara reputasinya di negara berpendapatan rendah.

Kemungkiran yang tidak dapat diselesaikan di negara membangun sudah menjadikan kehidupan sebagai penderitaan bagi penduduk di negara seperti Sri Lanka. Ramai lagi yang boleh menderita melainkan China dan barat mencari jalan untuk bekerjasama dalam perkara yang jelas merupakan keharusan moral.

result togel singapore hari ini

hasil pengeluaran sydney hari ini

pengeluaran sdy

pengeluaran hk hari ini

totobet.sgp