site

Bagaimana London kehilangan kilauannya untuk fintech

Ketika Silicon Valley Bank UK meledak pada awal Mac, syarikat permulaan fintech adalah antara mereka yang berebut-rebut untuk mendapatkan wang daripada pemberi pinjaman AS yang bermasalah yang khusus dalam membiayai sektor teknologi.

“Saya bercakap dengan pengarah urusan mereka untuk fintech pada tengah hari Jumaat – dia memberi jaminan kepada saya semuanya baik-baik saja,” kata seorang pengasas. Beberapa jam kemudian, syarikatnya hanya mempunyai tiga bulan gaji boleh diakses, dengan £2 juta dikunci dengan SVB UK, anak syarikat tempatan bank itu.

Jualan api £1 SVB UK kepada HSBC menstabilkan keadaan, melindungi deposit. Tetapi kelegaan telah diwarnai dengan kebimbangan bahawa salah satu daripada segelintir pemberi pinjaman yang bersedia menyokong syarikat baharu yang inovatif menghadapi masa depan yang tidak menentu, ditanggung oleh gergasi sektor perbankan UK.

Perdana menteri Rishi Sunak melancarkan kajian semula ke dalam fintech UK semasa beliau menjadi canselor, menggesa “big bang digital”. Canselornya, Jeremy Hunt, telah bercakap mengenai “sektor fintech yang menewaskan dunia” UK dalam ucapan yang membayangkan “Lembah Silikon seterusnya di dunia”.

Tetapi pengasas fintech mengatakan bahawa, walaupun bunyi yang betul daripada kerajaan, banyak lagi yang diperlukan untuk memastikan UK mengekalkan keunggulannya dalam fintech, daripada membuka kunci pembiayaan tambahan kepada pembaharuan penyenaraian.

“Saya rasa semua orang agak letih,” kata Christian Faes, pengerusi pemberi pinjaman gadai janji LendInvest, yang disenaraikan di London pada Julai 2021. “Tidak syak lagi London adalah pusat fintech[ . . .]Itu semakin berkurangan selama beberapa tahun.”

Pejabat SVB di Finsbury Square di London. Cabang UK bank itu dijual dengan harga £1 © Dan Kitwood/Getty Images

SVB UK

Pengasas Fintech menekankan bahawa perjanjian HSBC jauh lebih baik daripada SVB UK yang akan gagal. Tetapi beberapa pihak membangkitkan kebimbangan tentang sejauh mana budaya kedua-dua bank akan disepadukan, memandangkan selera risiko dan latar belakang mereka yang berbeza.

“Ramai pengasas yang mengatakan bahawa mereka telah ditolak baru-baru ini oleh HSBC kini mempunyai akaun dengan mereka melalui SVB UK,” kata seorang pelabur. “Adakah mereka kini perlu mencari tempat lain, atau adakah ini sesuatu yang HSBC menjadi selesa?”

Philip Hammond, bekas canselor UK dan pengerusi firma crypto Copper, juga mempersoalkan sama ada HSBC boleh memberikan jenis sokongan yang diperlukan untuk syarikat peringkat awal yang lebih berisiko.

“Perniagaan bertanya kepada diri sendiri sama ada, untuk semua retorik, budaya yang agak tersendiri itu boleh [of SVB UK] untuk berkembang di dalam raksasa seperti HSBC,” katanya.

HSBC berkata bahawa ia berhasrat untuk terus menjalankan SVB UK sebagai entiti kendiri tanpa perubahan dalam pendekatannya kepada pelanggan, dan bank itu akan terus menyokong perniagaan dengan cara yang sama seperti sebelum pengambilalihan.

“Kami mempunyai sejarah panjang dalam menyokong syarikat baharu yang inovatif di UK dan di seluruh dunia,” ia menyambung, “dan kami sentiasa mempunyai hubungan kerja yang kukuh dengan modal teroka dan firma ekuiti swasta.”

Tetapi masa depan pelanggan SVB UK bukanlah satu-satunya keluhan fintech, dengan beberapa pengasas menarik perhatian kepada ketidakpastian yang berpunca daripada pemergian UK dari EU.

“Kemahiran teknologi kurang bekalan, dan dalam beberapa cara ia mengehadkan potensi pertumbuhan, terutamanya untuk fintech UK,” kata Mark Mullen, ketua eksekutif bank digital Atom.

Pembaharuan Kerajaan

Cabaran-cabaran ini berlaku pada masa saham pertumbuhan di peringkat global semakin lemah, kerana kadar faedah yang meningkat dan inflasi yang melambung tinggi telah menyebabkan pelabur mencari keuntungan jangka pendek berbanding pertumbuhan jangka panjang.

Klarna fintech Sweden telah mengurangkan penilaiannya daripada $46 bilion kepada kurang daripada $7 bilion dalam pusingan pembiayaannya pada Julai lalu. Pembayaran UK fintech Checkout.com, terakhir bernilai $40bn pada Januari 2022, mengurangkan penilaian dalamannya kepada $11bn Disember lalu.

“Inflasi mungkin tidak memberi kesan langsung kepada perniagaan fintech tetapi, jika mereka perlu membayar 50 peratus lebih untuk tenaga, dan pengguna ingin berjimat daripada berbelanja. [ . . . ] itu mungkin akan menapis ke dalam aktiviti fintech,” kata Nalin Patel, penganalisis di PitchBook.

Fintech juga menyeru agar lebih banyak pembaharuan menyeluruh untuk menyokong pertumbuhan, seperti mendorong dana pencen untuk melaburkan sebahagian daripada dana mereka ke dalam syarikat UK, termasuk fintech.

“Terdapat hasrat yang tulus dalam kerajaan untuk UK menjadi pusat kewangan global,” kata Hammond. “tetapi nampaknya tidak ada kesanggupan untuk memahami apa yang perlu untuk mencapainya.”

Charlie Mercer, ketua dasar ekonomi di kumpulan lobi permulaan Coadec, juga memberi amaran bahawa perubahan kepada kredit cukai penyelidikan dan pembangunan yang diumumkan oleh Hunt dalam penyata musim bunga akan membuktikan cabaran tertentu bagi fintech, yang tidak mungkin membelanjakan cukup untuk R&D untuk layak.

“Data daripada tinjauan kami terhadap lebih 250 pengasas permulaan mendapati pemotongan purata 30 hingga 40 peratus dalam dana yang diterima, dengan pemotongan purata £100,000,” dia memberi amaran. “Kali ini tahun depan mungkin suram bagi banyak firma.”

Penyenaraian

Salah satu bidang perbincangan yang paling sukar ialah memastikan fintech memilih London berbanding pasaran lain apabila mereka menjadi umum; perdebatan bahawa syarikat-syarikat dalam sektor lain turut menimbang.

Carta garis aktiviti urus niaga IPO menunjukkan IPO fintech UK terus ketinggalan walaupun terdapat kejayaan tempatan

“Anda tidak akan mendapat tahap permintaan pelabur, kecairan dan penilaian yang sama di UK,” kata seorang eksekutif fintech. Gergasi teknologi British Arm memilih New York berbanding London, dengan peraturan ketat dikatakan telah mempengaruhi penolakan pengapungan UK.

Ron Kalifa, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Worldpay, mengetuai semakan fintech yang ditugaskan oleh Sunak. Kalifa mencadangkan perubahan seperti membenarkan struktur saham dwi kelas untuk membenarkan pengasas mengekalkan kawalan yang lebih besar ke atas syarikat mereka selepas IPO. Kerajaan dan pengawal selia kewangan telah mengambil beberapa langkah untuk menyelesaikan beberapa isu yang dibangkitkannya.

Sebagai contoh, sejak Disember 2021, Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan telah membenarkan IPO tersenarai premium untuk memiliki saham dwi-kelas, walaupun mereka dikehendaki menggugurkan struktur selepas lima tahun.

Satu lagi cadangan Kalifa membawa kepada pelancaran Pusat Kewangan, Inovasi dan Teknologi pada Februari.

Di sebalik tweak ini, Mullen dari Atom Bank berkata isu itu berjalan lebih mendalam.

“Persoalannya ialah sama ada London adalah hab untuk perniagaan global dan perniagaan yang bercita-cita untuk menjadi global,” katanya. “Saya benar-benar tidak pasti – bunyi itu nampaknya menenggelamkan perdebatan yang wajar.”

singapore result hari ini

pengeluaran sydney sekarang

sdy togel

angka keluar hk mlm ini

totobet sgp pengeluaran