site

Bagaimana jika kemerosotan relatif saham AS bukan sementara?

Tidak sukar untuk melihat mengapa risiko jangka pendek mungkin menjadi perhatian utama pelabur ekuiti AS. Jika ketidakpastian mengenai langkah Rizab Persekutuan AS yang seterusnya tidak mencukupi untuk mengeruhkan prospek, terdapat kejatuhan bank dan pertikaian politik menjulang di atas siling hutang AS yang perlu dibimbangkan.

Tetapi mungkin risiko jangka panjang ke atas prospek relatif saham AS berbanding dengan pasaran lain sepatutnya lebih banyak di radar pelabur.

“Penilaian di AS jauh lebih teruk daripada di tempat lain,” Karen Karniol-Tambour, ketua pegawai pelaburan bersama Bridgewater Associates, memberitahu perhimpunan tahunan Institut Milken di Los Angeles minggu ini.

Pengurus di dana lindung nilai terbesar di dunia melakar gambaran pasaran AS telah menjadi tempatnya — tetapi tidak lagi. “Biasanya apabila anda mempunyai syarikat yang menang untuk sekian lama, itu akan mendapat harga,” tambahnya. “Anda mempunyai tempoh yang panjang di mana teknologi AS, terutamanya, memakan segala-galanya. Kini harganya sudah lengkap.” Karniol-Tambour berhujah adalah sukar untuk mempunyai lebih banyak dominasi AS dalam portfolio pelaburan daripada apa yang sedia ada.

Ekuiti AS kini membentuk kurang separuh daripada permodalan pasaran saham global, meningkat daripada kira-kira satu pertiga pada 2010, menurut Penyelidikan Strategi Mutlak. Itu lebih rendah daripada semasa tempoh ledakan seperti gelembung dotcom — tetapi itu tidak begitu selesa. Dan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pasaran saham lain telah mengatasi AS. S&P 500 telah meningkat 8 peratus dalam tempoh enam bulan, tetapi FTSE Eurofirst 300 meningkat hampir 25 peratus dalam dolar dan malah saham mewah Jepun adalah 16 peratus daripada yang baik.

Namun penilaian AS kekal teguh. Satu penanda aras jangka panjang ialah nisbah harga kepada pendapatan yang diselaraskan secara kitaran. Ukuran ini membandingkan harga dengan purata pendapatan untuk dekad sebelumnya dan sering disebut oleh pelabur fokus jangka panjang sebagai metrik utama. Bagi indeks penanda aras S&P 500 AS, nisbah Cape semasa hanya di bawah 29 berbanding purata jangka panjang yang menghampiri 17. Tidak hairanlah bahawa pengurus dana AS, biasanya sangat tertumpu di dalam negara, telah mencari untuk membina kehadiran mereka di luar negara, lapor Financial Times bulan lepas.

Semakin tinggi penilaian sudah, semakin sukar untuk memerah lebih banyak pulangan. Hubungan jangka panjang antara Cape dan prestasi membayangkan jumlah pulangan tahunan sebanyak 3 hingga 5 peratus dalam dekad yang akan datang, kata Ian Harnett, pengasas bersama dan ketua strategi pelaburan di Absolute Strategy Research.

Memfaktorkan kemungkinan pendapatan dividen, angka yang lemah lebih kurang membayangkan indeks tidak akan ke mana-mana. Harnett menunjukkan bahawa terdapat beberapa tempoh yang mengambil masa sedekad — atau lebih — untuk pulangan sebenar menjadi positif. “Ia bukan perkara yang orang mahu dengar, tetapi ia tidak sepatutnya mengejutkan daripada penilaian tinggi ini,” katanya.

Sebagai contoh, Harnett menyatakan bahawa ia mengambil masa 11 tahun untuk pelabur yang membeli saham AS pada Disember 1974 untuk melihat pulangan mereka, diselaraskan oleh inflasi, menjadi positif dan 13 tahun bagi mereka yang menyokong ekuiti dalam kejutan terakhir perhimpunan dotcom pada Ogos 2000 .

Pelabur ekuiti dengan harapan menembak-untuk-bulan biasanya tidak peduli dengan mata wang, tetapi dolar berpotensi menjadi faktor besar di sini. Status syurganya merupakan sokongan besar dalam memikat dana dari luar negara ke dalam saham dan bon AS. Antara Mac 2008 dan September 2022, dolar meningkat 60 peratus berbanding sekumpulan rakan sebayanya, meningkat walaupun semasa krisis kewangan yang disebabkan oleh AS. Namun tahun ini, ia telah merosot 4 peratus sejak kegawatan pertama kali melanda bank serantau AS pada Mac.

“Terdapat gelung maklum balas antara dolar, aset AS dan ekonomi,” kata Julian Brigden, pengasas bersama dan ketua penyelidikan di MI2 Partners. “Ia adalah bulatan yang mulia, sekarang ini boleh menjadi titik kritis.”

Tetapi sebaliknya – dan sentiasa ada satu daripada mereka – tidak mahu meletakkan lebih banyak wang untuk bekerja di AS ialah mencari satu lagi pasaran besar dengan potensi jangka panjang. Zon euro mengalami detik, pastinya, dengan ekonomi yang memberangsangkan yang tidak dijangka dan kelegaan bahawa perang Rusia dengan Ukraine tidak melanda lebih keras.

Walau bagaimanapun, mengalihkan dana dari AS dalam jangka panjang bermakna yakin bahawa pulangan di zon euro akan terus mengatasi dana di AS. Itulah permintaan besar daripada rantau yang mempunyai sejarah pertumbuhan yang lemah dan kurang prestasi yang menonjol seperti pembuat barangan mewah LVMH, yang baru sahaja menjadi syarikat pertama Eropah yang mencapai had pasaran $500bn.

Terdapat juga Asia dan dalam China itu. Pemulihan berterusan dalam pasaran ekuiti tersebut, tetapi dengan kurangnya semangat yang ketara daripada pelabur AS khususnya apabila ketegangan geopolitik semakin teruk. “Kami mempunyai banyak perbualan dengan pelanggan tetapi kecuali beberapa pengurus aset besar, kebanyakan orang berpendapat ia tidak boleh dilaburkan sekarang,” kata seorang ketua perdagangan di sebuah bank besar.

Tidak banyak cadangan hebat untuk destinasi alternatif yang ditawarkan pada acara Milken, dan tidak semua orang yang menikmati cahaya matahari Pantai Barat bersetuju dengan Karniol-Tambour sama ada. Tetapi tajuk berita yang lebih panjang terus menandai bank yang lemah dan perbalahan politik mengenai hutang yang akan dibayar, lebih banyak soalan pelabur akan – dan sepatutnya – bertanya tentang prospek jangka panjang untuk pegangan AS mereka.

jennifer.hughes@ft.com

results sgp hari ini

sidney

pengeluaran sidney hari ini

keluaran hk unitogel

sgp hari ini yang keluar