site

Badan pemantau menyiasat audit EY terhadap Made.com

EY menghadapi dua penyiasatan baharu oleh badan pemerhati perakaunan UK, termasuk satu dalam auditnya terhadap peruncit perabot dalam talian yang runtuh, Made.com.

Majlis Pelaporan Kewangan berkata pada hari Khamis bahawa siasatannya akan meliputi audit EY terhadap akaun Made.com untuk tahun berakhir Disember 2021. Ia tidak memberikan butiran mengenai fokus siasatannya. EY telah dibayar £1.4 juta untuk kerjanya untuk Made.com pada 2021, menurut akaun syarikat itu.

Siasatan baharu FRC menambah masalah firma Empat Besar: ia sudah pun disiasat berhubung auditnya terhadap Thomas Cook, NMC Health dan London Capital & Finance, yang semuanya telah runtuh dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada bulan Januari, ia diletakkan di bawah penyiasatan berhubung pengauditan syarikat air Scotland Stirling Water Seafield Finance.

Litani probe bermakna EY, di mana rakan kongsi dibayar purata £803,000 tahun lepas, boleh berdepan hukuman kewangan berjuta-juta pound jika didapati melanggar keperluan audit. Pengawal selia juga boleh memaksa juruaudit untuk mengambil tindakan lain seperti menyediakan latihan khusus kepada kakitangan atau menambah baik proses audit mereka.

Made.com, yang diasaskan oleh usahawan Ning Li dan Brent Hoberman pada 2010, berkembang pesat semasa wabak itu, berkat perabotnya yang diterajui reka bentuk yang terbukti popular dengan pengguna yang lebih muda.

Walau bagaimanapun, kesesakan rantaian bekalan memaksa syarikat untuk memegang lebih banyak inventorinya apabila permintaan berkurangan, yang membawa kepada pelbagai amaran keuntungan. Kumpulan itu runtuh dalam pentadbiran pada bulan November.

Jenama dan harta intelek syarikat itu telah diperoleh oleh Next dengan harga £3.4 juta dalam pentadbiran prapek kurang daripada 18 bulan selepas ia terapung di London dengan penilaian £775 juta.

FRC telah meningkatkan aktiviti penguatkuasaannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mengenakan rekod denda £46.5 juta ke atas juruaudit dalam tempoh 12 bulan hingga Mac 2022. Siasatan ke atas kerja EY di peruncit adalah contoh terkini badan pemantau yang meneliti audit perniagaan runtuh. Contoh lain termasuk audit PwC terhadap kumpulan hartanah Intu, kerja Mazars di Studio Retail Group dan pengauditan BDO bagi kumpulan pembinaan NMCN.

Pengawal selia menambah pada hari Khamis bahawa ia telah membuka penyiasatan berasingan terhadap EY berhubung potensi pelanggaran peraturan had yuran yang berkaitan dengan auditnya terhadap syarikat lain yang tidak dinamakan pada 2021.

Juruaudit dibenarkan untuk menyediakan rangkaian terhad perkhidmatan lain kepada pelanggan yang akaunnya mereka semak, tetapi peraturan mengehadkan nilai kerja ini. Had biasanya ditetapkan pada 70 peratus daripada purata yuran audit sepanjang tiga tahun yang lalu.

Isu itu dikenal pasti oleh EY, yang melaporkan dirinya kepada pengawal selia, kata seseorang yang biasa dengan perkara itu.

EY berkata ia akan bekerjasama sepenuhnya dengan penyiasatan FRC.

Laporan tambahan oleh Laura Onita di London

result togel singapore

pengeluaran sidney kemarin

sydney totobet

keluar angka hongkong

singapore totobet