site

Badan pemantau kewangan UK melancarkan siasatan ke WANdisco

Badan pemantau kewangan UK telah melancarkan siasatan terhadap WANdisco selepas kumpulan perisian yang bermasalah itu didapati telah memalsukan hampir $15 juta dalam hasil tahun lepas.

WANdisco berkata penyiasatan Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan akan menumpukan pada pengumuman syarikat antara Januari 2022 dan Mac 2023, “yang mungkin telah salah nyata secara material kedudukan kewangan syarikat”.

“Lembaga itu bekerjasama dengan FCA,” kata WANdisco dalam satu kenyataan pada Khamis.

Ia datang selepas kumpulan perisian UK memberi amaran pada Mac bahawa ia telah menemui potensi penipuan oleh pekerja kanan jualan yang akan menyebabkan kesan ketara kepada pendapatan 2022nya. Sahamnya digantung daripada berdagang di pasaran Aim UK semasa ia menjalankan siasatan.

Awal bulan ini, syarikat yang beribu pejabat di South Yorkshire dan California mendedahkan bahawa siasatannya terhadap potensi penipuan mendapati kumpulan itu telah memalsukan hampir $15 juta dalam hasil tahun lepas.

WANdisco berkata pendapatannya pada 2022 sepatutnya $9.7juta, bukannya $24juta yang disiarkan pada Januari 2023, manakala tempahan sepatutnya $11.4juta berbanding $127juta.

WANdisco turut mengumumkan pemergian ketua eksekutif David Richards, yang mengasaskan syarikat teknologi itu pada 2005, dan ketua pegawai kewangan Erik Miller.

Syarikat itu berkata perubahan ini “tidak berkaitan dengan penemuan sehingga tarikh penyiasatan bebas” ke dalam percanggahan perakaunan yang bermula bulan lepas.

Penemuan oleh FRP Advisory, badan yang diupah untuk mengetuai penyiasatan, “terus menyokong” pandangan bahawa seorang pekerja kanan jualan bertanggungjawab untuk “penyelewengan”.

Siasatan FCA menghadkan dua bulan yang huru-hara untuk WANdisco, yang membantu syarikat memindahkan data antara tapak pengkomputeran tepi, pusat data dan awan awam.

Siasatan dalaman WANdisco dibuat hanya beberapa hari selepas WANdisco menjadi syarikat UK terbaharu yang mengumumkan rancangan untuk menyenaraikan saham di AS. Bulan lalu, syarikat itu berkata ia berada di peringkat awal meneroka cita-cita “yang telah lama dinyatakan” untuk penyenaraian dua.

Saham WANdisco telah meningkat lebih 40 peratus pada 2023 sebelum dagangan digantung, mendorong penilaian syarikat melebihi £900 juta.

Syarikat itu, yang diasaskan di Silicon Valley pada 2005, disenaraikan di London pada 2012 dan menggaji lebih daripada 180 orang di Sheffield di UK dan San Ramon di AS.

WANdisco mengumumkan rentetan kontrak baharu pada tahun 2022, dan pelanggannya termasuk Amazon dan Google.

Dalam kemas kini dagangan setahun penuh pada 11 Januari, perniagaan itu melaporkan peningkatan 229 peratus dalam hasil tidak diaudit dari 2021 hingga 2022, meningkat daripada $7.3 juta kepada $24 juta.

result spg

toto sydney

pengeluaran hk kemarin

totober sgp