site

Awan di atas usahawan China meningkatkan risiko penerbangan modal

Sehingga baru-baru ini Bao Fan bukanlah nama yang terkenal di luar China, walaupun merangkum kekayaan yang dihasilkan oleh industri teknologi negara itu sejak 30 tahun yang lalu. Itu sehingga berita tersebar pada pertengahan Februari bahawa dia telah menghilangkan diri.

Syarikatnya China Renaissance mengeluarkan notis mengatakan ia tidak dapat menghubungi Bao. Pelabur yang rapat dengannya telah dilaporkan sebagai berkata masalahnya mungkin dikaitkan dengan penyiasatan eksekutif lain di firma itu.

Selama bertahun-tahun, Bao telah menggunakan hubungannya dalam kalangan elit teknologi untuk membawa syarikat internet pengguna terbaik kepada umum, memperantarai pakatan dan perceraian di kalangan mereka ketika mereka bersaing untuk bahagian pasaran. China Renaissance disenaraikan pada 2018, dan Bao serta pelanggannya berjaya; pembuat perjanjian itu dipandu di sekitar Beijing dengan Rolls-Royce berwarna ungu.

Kehilangannya meresahkan pelabur dan usahawan di China. Berikutan tindakan keras berprofil tinggi terhadap beberapa syarikat teknologi besar dan pengenaan penutupan pandemik, terdapat peningkatan harapan pasaran untuk peralihan ke arah pendekatan yang lebih positif terhadap pertumbuhan dan perniagaan selepas Kongres Rakyat Kebangsaan pada bulan Oktober dan penarikan balik yang telah lama ditunggu-tunggu. dasar sifar-Covid.

Harapan itu membantu merangsang kenaikan pasaran yang pesat dalam saham China, dengan MSCI China melonjak hampir 60 peratus dari akhir Oktober ke paras tertinggi pada pertengahan Januari. Sejak itu, ia telah berundur kira-kira 15 peratus, kebanyakannya hasil daripada jangkaan yang mereda tentang pemulihan ekonomi China.

Tetapi satu faktor yang jauh daripada membantu ialah ketidakpastian mengenai sikap China terhadap usahawan dan perniagaan. Jika pelabur berharap tindakan keras teknologi telah berakhir, kehilangan Bao mencetuskan kebimbangan sebaliknya. Sememangnya, hari ini nampaknya isyarat positif pada perniagaan sering dibalas oleh isyarat negatif.

Pada bulan Januari, pihak berkuasa China memberi kebenaran kepada kumpulan panggilan tumpangan Didi untuk mendaftar pelanggan baharu selepas lama berhenti dan terpaksa menyahsenarai daripada Bursa Saham New York. Tetapi pada bulan yang sama, Beijing bergerak untuk mengambil “saham emas” dalam unit tempatan Tencent dan Alibaba yang memformalkan kawalannya yang lebih besar ke atas syarikat-syarikat dengan memberikan hak istimewa kerajaan ke atas keputusan perniagaan tertentu.

Soalan yang dikemukakan beberapa dekad yang lalu dibangkitkan sekali lagi: Berapa banyak kekayaan adalah terlalu banyak kekayaan? Pada titik manakah seorang usahawan melintasi garisan halimunan untuk menjadi kapitalis yang eksploitatif dan monopoli? Ketidakpastian sedemikian mungkin menjadi salah satu sebab pembiayaan modal teroka untuk syarikat menurun secara mendadak pada suku keempat tahun lalu kepada $7 bilion daripada $27 bilion dalam tempoh yang sama pada 2021, menurut CBInsights.

Pada bulan Oktober, seorang peguam berpangkalan di Eropah yang bekerja dengan keluarga kaya Cina memberitahu FT bahawa elit perniagaan bimbang tentang khabar angin tentang cukai kekayaan dan juga keselamatan peribadi mereka. Nota Disember daripada bahagian pengurusan pengguna dan kekayaan Goldman Sachs menunjukkan beberapa usahawan yang telah berundur daripada sekurang-kurangnya sebahagian daripada peranan mereka di syarikat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Dalam e-dagang, mereka termasuk Jack Ma dari Alibaba, Colin Huang dari Pinduoduo dan Richard Liu dari JD.com. Nama terkenal lain yang disenaraikan ialah Zhang Yiming dari syarikat induk TikTok ByteDance dan dalam sektor hartanah, Pan Shiyi dan Zhang Xin dari Soho China dan Wu Yanjun dari Longfor Group.

Motivasi mereka mungkin berbeza-beza tetapi kebimbangan terhadap iklim perniagaan dan tekanan tidak langsung atau langsung untuk mengekalkan profil rendah sudah pasti menjadi faktor. Dalam ucapan Julai lalu, bekas perdana menteri Australia dan pakar China Kevin Rudd berkata beberapa usahawan China paling berjaya mengundi dengan kaki mereka.

Seorang taikun tanah besar yang berpangkalan di Hong Kong memberitahu saya bahawa pada 2018, beliau bimbang bahawa keputusan Presiden Xi Jinping untuk membatalkan had dua penggal di pejabat bermakna berakhirnya lebih 40 tahun kepimpinan konsensual dan lebih banyak retorik anti-pasaran di Beijing. Oleh itu, dia mula menjual daripada pegangan hartanah Shanghai yang dia kumpulkan selama 25 tahun sebelumnya.

Kebimbangan kini di kalangan sesetengah pelabur ialah sama ada individu lain mengikuti langkah itu dalam memindahkan wang keluar dari negara selepas penarikan sekatan perjalanan berkurung. Sudah terdapat ledakan dalam pejabat keluarga yang ditubuhkan di Singapura. Ma menetap di Tokyo tahun lepas untuk satu tempoh dan FT telah melaporkan bahawa Bao sedang mempertimbangkan untuk menubuhkan pejabat keluarga di Singapura sebagai persediaan untuk memindahkan sebahagian daripada kekayaannya ke sana.

“Jika mereka membuka semula sempadan, maka pelarian modal menjadi risiko,” tambah seorang ahli ekonomi di Hong Kong di sebuah bank multinasional. “Pada masa lalu, kita melihat wang bergerak terlebih dahulu. Sekarang orang cuba bergerak. Pertama jutawan. Sekarang jutawan.”

angka result sgp

pengeluaran angka sdy

togel keluaran sydney

tgl hk malm ini

toto bet singapura