site

Aset HPS hampir $100bn apabila dana kredit bergerak lebih dalam ke wilayah bank

Rakan Kongsi Pelaburan HPS telah mengumpul $12 bilion untuk dana kredit junior baharu, mendorong aset firma kredit swasta di bawah pengurusan kepada hampir $100 bilion kerana ia menjadi pemain yang semakin hebat merentas pasaran hutang.

Dana itu serta-merta menjadi salah satu kumpulan kredit junior terbesar yang tersedia untuk kumpulan dan syarikat ekuiti persendirian, apabila bank pelaburan tradisional terus berhenti daripada sudut kewangan spekulatif dan mendail kembali pinjaman kepada perniagaan yang lebih berisiko.

Pergolakan dalam pasaran awam yang dicetuskan oleh keputusan Rizab Persekutuan AS untuk menaikkan kadar faedah secara agresif dalam usahanya untuk menjinakkan inflasi menyebabkan ramai pengurus aset besar meraba-raba peluang untuk mengambil bahagian di mana bank mungkin tidak.

Saingan kepada HPS, termasuk pakar kredit Oaktree Capital, mengumpul berbilion dolar untuk dana kredit swasta baharu.

“Bank telah mengehadkan pendedahan mereka kepada kawasan tertentu dalam pasaran kredit ini,” kata Scott Kapnick, ketua eksekutif HPS, merujuk kepada kredit junior, yang berada di bawah bentuk pinjaman yang lebih selamat. “Mereka tidak mahu dibiarkan memegang modal junior. Krisis baru-baru ini dengan Silicon Valley Bank dan bank serantau akan menjadikannya lebih tumpuan bagi bank untuk berhati-hati.”

HPS diasaskan pada tahun 2007 sebagai bahagian Highbridge, unit dana lindung nilai JPMorgan Asset Management, dan telah dipisahkan pada tahun 2016. Ia telah menjadi salah satu daripada segelintir pemberi pinjaman yang menawarkan pinjaman besar yang dahulunya merupakan bidang kuasa bank tradisional. , dan kini secara rutin berganding bahu dengan Apollo dan Blackstone dalam membiayai pengambilalihan yang besar tetapi berisiko.

Dana baharunya — dikenali sebagai Rakan Kongsi Pelaburan Strategik V — merancang untuk membeli hutang berisiko, termasuk pinjaman junior dan bon boleh tukar, serta saham pilihan. Firma itu melepasi sasaran pengumpulan dana $9.5 bilion dan menjangkakan dana itu akhirnya melabur $17 bilion apabila ia memanfaatkan pinjaman daripada bank Wall Street, amalan biasa untuk dana ekuiti persendirian dan kredit, menurut orang yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

Minggu lalu ia mengambil bahagian dalam penjualan hutang $3.84bn yang terikat dengan pembelian kumpulan perisian Citrix, mengambil bon junior pada harga yang sangat diskaun apabila pemberi pinjaman yang diketuai oleh Goldman Sachs dan Bank of America berlumba-lumba untuk mengurangkan pendedahan mereka kepada pengambilalihan.

HPS telah pun melabur lebih satu pertiga daripada $17 bilion yang dirancang untuk digunakan, termasuk pinjaman kepada pembekal wayarles Consumer Cellular and Authentic Brands, syarikat di belakang Brooks Brothers dan Reebok. Dana ini secara amnya akan membuat pelaburan individu bernilai antara $250 juta dan $750 juta.

Ia adalah salah satu dana terbesar yang pernah dikumpulkan untuk melabur dalam kredit junior, mengatasi dana “mezanin” $11.7bn Goldman Sachs Asset Management ditutup awal tahun ini, menurut penyedia data Preqin. Dana itu menjangka untuk melabur utara $15bn selepas ia memanfaatkan pinjamannya sendiri daripada pemberi pinjaman Wall Street.

Pelabur telah tertarik dengan pulangan yang agak tinggi yang ditawarkan daripada dana kredit swasta, dengan pinjaman yang lebih berisiko selalunya menghasilkan 14 peratus atau lebih. Walaupun jejak pulangan yang dipasarkan oleh dana ekuiti swasta, ia telah terbukti menarik kepada dana pencen dan endowmen selepas sedekad kadar faedah terendah.

Scot French, rakan tadbir di HPS yang akan menguruskan dana baharu itu, berkata syarikat mesti membiayai semula sejumlah besar hutang yang perlu dibayar pada 2024 dan 2025, dan persekitaran kadar faedah baharu yang lebih tinggi akan menjadikan perkara ini lebih kompleks berbanding sebelum ini.

“Mereka perlu mencari beberapa penyelesaian untuk mendapatkan struktur modal mereka dipinda dan dilanjutkan. Mereka mungkin memerlukan ekuiti biasa atau bahagian yang lebih dipesan lebih dahulu yang boleh ditawarkan oleh firma seperti HPS.”

results sgp

peng sidney

peng sdy

hongkong yang keluar malam ini

totobet sgp