site

AS merayu kepada EU untuk mendapatkan akses kepada edaran teknologi hijau

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Europe Express kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja dan pagi Sabtu

Selamat Pagi. Bilangan penunjuk perasaan yang mengecam pembaharuan pencen Presiden Perancis Emmanuel Macron semakin berkurangan, tetapi dia tidak dapat meraikan bahawa hanya 450,000 orang mengutuk namanya di Paris semalam. Sementara itu, sampah sarap terus berlonggok.

Hari ini, ketua perdagangan kami memberi anda laluan dalaman tentang kebaikan yang AS sanggup kongsikan dengan EU daripada bonanza subsidi hijau bernilai $369 bilion, dan ketua persaingan EU memberitahu kami bahawa Big Tech mahu mengelakkan peraturan EU dengan berpura-pura kecil .

Logam berat

Perjanjian yang lama ditunggu-tunggu tentang cara pembuat bateri EU boleh mengakses subsidi AS akhirnya hampir, menulis Andy Bounds.

Washington telah menawarkan untuk menjadikan lima mineral yang digunakan dalam bateri layak mendapat subsidi di bawah Akta Pengurangan Inflasi yang mempromosikan teknologi hijaunya jika ia dilombong atau diproses di EU, menurut orang yang mempunyai pengetahuan tentang perbincangan itu.

Konteks: IRA telah menyediakan kira-kira $369bn dalam subsidi untuk peralihan hijau, menawarkan perkara seperti kredit cukai untuk kereta elektrik. Tetapi komponen bateri mesti datang dari negara yang mempunyai perjanjian perdagangan bebas AS untuk layak, yang menyebabkan perniagaan EU dan Eropah bimbang mereka akan rugi.

Presiden AS Joe Biden berjanji kepada presiden suruhanjaya EU Ursula von der Leyen perjanjian mengenai lawatannya ke Rumah Putih awal bulan ini.

Lima logam yang layak di bawah IRA ialah kobalt, grafit, litium, mangan dan nikel, yang digunakan dalam pengeluaran bateri. AS dijangka menyertai “kelab mineral kritikal” EU, jenama Brussels mahu gunakan untuk perkongsian globalnya dalam sektor ini.

Tetapi nampaknya EU bukan satu-satunya rakan yang mempunyai faedah.

Jepun menandatangani perjanjian dengan AS semalam, menurunkan tarif ke atas lima mineral yang sama.

Yasutoshi Nishimura, menteri ekonomi, perdagangan dan industri Jepun, berkata perjanjian perdagangan itu berkemungkinan membawa kepada persetujuan untuk logam yang sama yang diproses di Jepun layak mendapat insentif cukai di bawah IRA.

Washington dijangka mengumumkan panduan penuh mengenai pelaksanaan IRA minggu ini.

Pembuat kereta EU sudah mempunyai satu kemenangan kecil. AS telah bersetuju bahawa pelanggan yang menggunakan tawaran pajakan untuk membeli kenderaan elektrik buatan EU boleh menerima kredit cukai di bawah IRA yang sebelum ini dihadkan kepada kereta yang dipasang di Amerika Utara.

Dan pegawai Brussels berkata mereka masih mengharapkan konsesi jam kesebelas selanjutnya.

Carta hari ini: Peralihan generasi

Satu cara untuk menangani populasi yang semakin tua: Jadikan golongan muda membayar lebih untuk menyokong golongan tua. Sepanyol telah memilih pembaharuan pencen yang akan meningkatkan beban penduduk yang bekerja dan bukannya mengurangkan faedah untuk pesara.

Bermain bodoh

Bagi pesuruhjaya persaingan EU Margrethe Vestager, saiz adalah segala-galanya.

Wanita yang mempunyai kuasa untuk mengawal Big Tech telah menuduh pemain seperti Apple dan Amazon mengecilkan saiz mereka atau menggunakan taktik lain untuk mempermainkan peraturan teknologi EU yang memihak kepada mereka, menulis javier espinoza.

Konteks: Pengawal selia EU telah berusaha selama bertahun-tahun dalam satu set undang-undang teknologi baharu yang direka untuk membuka pasaran dan menjadikan internet tempat yang lebih selamat untuk rakyat. Peraturan untuk syarikat teknologi yang lebih besar di bawah Akta Perkhidmatan Digital dan Akta Pasaran Digital adalah lebih ketat daripada syarikat yang lebih kecil.

Beberapa platform dalam talian yang besar setakat ini tidak mendedahkan bilangan sebenar pengguna mereka di Eropah — metrik utama untuk menentukan sama ada mereka perlu mematuhi lebih banyak tanggungjawab di bawah DSA, yang bertujuan untuk mengawal selia bagaimana Big Tech harus mengawal ucapan benci atau kandungan haram.

Vestager memberitahu FT bahawa, tiba-tiba. syarikat seperti Google dan Microsoft “berasa sangat kecil”.

Amarannya dibuat selepas Thierry Breton, pesuruhjaya EU untuk pasaran dalaman dan bertanggungjawab ke atas dasar digital, berkata Brussels akan mengejar syarikat yang tidak mendedahkan nombor mereka.

Walaupun Apple dan platform besar AS yang lain telah melaporkan jumlah yang akan meletakkan mereka dalam skop, difahamkan segelintir syarikat masih menentang suruhanjaya itu.

Vestager berkeras bahawa EU akan mengatasi kumpulan Big Tech. “Ia bukan mudah tetapi mereka bukan penyangak. Mereka adalah sebahagian daripada sistem,” katanya. “Ini adalah kesatuan yang dibina berdasarkan kedaulatan undang-undang dan itu asas.”

Suruhanjaya itu telah mengekalkan dasar “pintu terbuka” di mana syarikat boleh bertanya soalan untuk menjelaskan penguatkuasaan DMA, satu lagi perundangan penting yang bertujuan mengekang kuasa Big Tech.

Vestager membayangkan syarikat teknologi menggunakan sistem untuk kelebihan mereka untuk menangguhkan penguatkuasaan peraturan yang betul — seperti peguam mereka bertanya soalan yang jelas. “Kami menjawab soalan ‘sukar’ kerana kami berpendapat bahawa DMA agak jelas dan mudah. [But] terdapat banyak masa yang boleh dibilkan untuk cuba memahami maksudnya sebenarnya.”

Dia mengakui bahawa adalah satu perkara untuk meluluskan undang-undang dan satu lagi untuk menguatkuasakannya, terutamanya apabila syarikat teknologi besar seolah-olah bermain bodoh.

“Membuat perniagaan berubah dalam budaya mereka, dalam model perniagaan mereka, sudah tentu ini tidak akan mudah,” tambahnya.

Apa yang perlu ditonton hari ini

  1. Parlimen Eropah memulakan sesi pleno dua hari.

  2. Ursula von der Leyen bertemu Presiden Kenya William Ruto.

Sekarang baca ini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

Rahsia Perdagangan — Wajib dibaca tentang perubahan muka perdagangan antarabangsa dan globalisasi. Daftar di sini

Adakah anda menikmati Europe Express? Daftar di sini untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja pada pukul 7 pagi CET dan pada hari Sabtu pada tengah hari CET. Beritahu kami pendapat anda, kami suka mendengar daripada anda: europe.express@ft.com. Ikuti perkembangan terkini cerita Eropah @FT Eropah

tgl sgp

pengeluaran sidney berapa

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

togel hongkonģ hari ini 2020

sg totobet