site

AS dan Jepun melancarkan perjanjian perdagangan mengenai mineral kritikal untuk bateri kereta elektrik

AS dan Jepun akan menandatangani perjanjian perdagangan yang meliputi mineral kritikal yang diperlukan untuk bateri kereta elektrik pada hari Selasa, ketika Washington berusaha untuk mengurangkan pergantungan rantaian bekalannya kepada China.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, negara-negara itu akan mengelak daripada mengenakan duti eksport ke atas litium, kobalt, mangan, nikel dan grafit. Mereka juga akan berkongsi maklumat tentang kemungkinan pelanggaran buruh dalam rantaian bekalan bagi mineral kritikal tersebut dan “mengenal pasti peluang untuk membina kapasiti masing-masing”.

Jepun mengumumkan perjanjian itu menjelang pemeteraian yang dijangkakan pada hari Selasa. Ia datang ketika pentadbiran Biden bersiap sedia untuk mengeluarkan panduan tentang cara pembuat kereta elektrik boleh melayakkan diri untuk kredit cukai maksimum di bawah Akta Pengurangan Inflasi, bahagian penting undang-undang iklim yang digubal oleh Kongres AS tahun lepas untuk memulakan pengeluaran tenaga bersih.

IRA, yang bertujuan untuk mengurangkan pelepasan AS kepada separuh daripada paras 2005 menjelang 2030, menyediakan kredit cukai untuk syarikat yang mendapatkan bahagian dan bahan dari negara yang Washington mempunyai perjanjian perdagangan bebas.

Itu berpotensi mengecualikan EU dan Jepun, yang kekurangan perjanjian perdagangan bebas yang diluluskan oleh Kongres.

Kemungkinan disekat daripada kredit cukai IRA menimbulkan ketegangan antara Tokyo dan Washington apabila kerajaan berusaha untuk menyelaraskan isu keselamatan ekonomi seperti kawalan eksport yang direka untuk menghalang China daripada memperoleh dan membangunkan teknologi canggih termasuk semikonduktor.

Yasutoshi Nishimura, menteri ekonomi, perdagangan dan industri Jepun, berkata pada hari Selasa perjanjian perdagangan itu akan membuka jalan bagi kenderaan elektrik yang dibuat dengan logam yang diproses di Jepun untuk layak mendapat insentif cukai di bawah IRA.

“Dengan peningkatan permintaan yang ketara yang dijangkakan untuk bateri EV, ia merupakan isu yang mendesak bagi kami tentang bagaimana kami akan mendapatkan mineral yang penting untuk pengeluarannya,” kata Nishimura.

Pegawai AS enggan mengesahkan sama ada perjanjian yang dicapai dengan Tokyo akan melayakkan mineral kritikal yang diperoleh di Jepun untuk subsidi hijau. Tetapi mereka berkata perjanjian itu mengandungi “beberapa klausa baharu yang bermakna secara komersial”. Ia akan disemak setiap dua tahun.

Bulan ini, Washington melancarkan perbincangan dengan EU mengenai perdagangan mineral kritikal. Pegawai EU berkata harapan mereka ialah perjanjian longgar dengan Washington mengenai mineral kritikal boleh diberikan “status seperti perdagangan bebas” dan membolehkan produk dari Eropah layak mendapat subsidi.

Bercakap kepada pemberita pada hari Isnin, pegawai AS berkata pengukuhan rantaian bekalan AS untuk mineral kritikal “bersama-sama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama” adalah “penting kepada pertumbuhan ekonomi tenaga bersih” dan “memajukan keselamatan dan kestabilan ekonomi dengan memastikan Amerika Syarikat dan sekutu dan rakan kongsi tidak bergantung kepada negara lain untuk mineral kritikal”.

Kredit cukai IRA sebahagiannya direka untuk menggalakkan kebangkitan semula rantaian bekalan domestik dan pembuatan serta mendapatkan semula pekerjaan di AS yang telah hilang kepada Asia.

Dalam temu bual dengan Financial Times bulan lalu, penasihat tenaga bersih tertinggi Biden, John Podesta berkata, pergantungan pada teknologi bersih China telah mewujudkan “kelemahan” bagi AS dan sekutunya yang cuba diperbaiki oleh pentadbiran.

resulet sgp

pengeluaran togel sidney

bukaan hk hari ini

tabel sgp