site

Argentina berdepan bil €1.3 bilion selepas kehilangan kes berhubung hutang berkaitan KDNK

Argentina berdepan perlu membayar lebih daripada €1.3 bilion untuk membayar pampasan kepada pelabur selepas kehilangan kes Mahkamah Tinggi berhubung kiriman wang yang perlu dibayar pada bon yang dikaitkan dengan pertumbuhan ekonomi negara.

Keputusan itu merupakan tamparan hebat kepada penghutang Amerika Selatan, yang semakin berkurangan rizab pertukaran asing di tengah-tengah krisis ekonomi yang semakin pesat. Ia berlaku hanya beberapa hari selepas Buenos Aires kalah dalam kes mahkamah di New York berhubung rampasan 2012 syarikat minyak YPF daripada Repsol Sepanyol.

Mahkamah Tinggi di London memutuskan pada hari Rabu terhadap Argentina dalam tuntutan mahkamah yang berkisar tentang sekuriti berkaitan keluaran dalam negara kasar yang diterbitkan dalam dua peringkat pada 2005 dan 2010, pada mulanya sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula hutang kerajaan berikutan krisis kewangan.

Tuntutan yang dibawa oleh empat pelabur korporat dan institusi, termasuk Palladian Partners, dikaitkan dengan pertikaian yang timbul selepas Argentina menukar kaedah pengiraan KDNK pada 2013 dan sama ada ia berada di bawah kewajipan untuk membuat pembayaran di bawah sekuriti selepas perubahan dalam metodologi .

Dana itu — Rakan Kongsi Palladian, Dana Induk HBK, Kumpulan Hirsh dan Zamrud Maya — berhujah bahawa selepas perubahan itu, Argentina tidak mengikut terma bon dengan betul.

Para pelabur membawa tindakan undang-undang di Mahkamah Tinggi pada 2019 menuntut pampasan bagi kerugian mereka. Argentina cuba dan gagal untuk membatalkan kes itu sebelum perbicaraan pada 2020 dan ia didengar tahun lepas. Peguam yang mewakili Argentina memberi isyarat di mahkamah pada hari Rabu bahawa ia merancang untuk merayu terhadap keputusan itu.

Pada hari Rabu Encik Hakim Simon Picken memutuskan menentang Argentina dan memihak kepada pelabur. Beliau berkata jumlah terhutang kepada pemegang sekuriti itu ialah €1.33 bilion ditambah faedah, di mana €643 juta akan diberikan kepada empat pelabur yang membawa kes itu.

Kes New York yang berasingan terhadap Argentina berhubung rampasan YPF boleh terbukti lebih mahal. Pihak yang menuntut – entiti yang dibiayai oleh Burford Capital – mencari $10bn-$20bn, menurut firma guaman Sepanyol yang terlibat dalam kes itu, walaupun keputusan minggu lalu masih tertakluk kepada rayuan.

Aidan O’Rourke, rakan kongsi di Quinn Emanuel, yang bertindak untuk pelabur dalam perbicaraan mahkamah London, berkata: “Para pihak yang menuntut sangat gembira dengan penghakiman Mahkamah, yang sepadan dengan perkataan yang jelas dalam waran. Wang ini sepatutnya dibayar kepada pemegang waran pada tahun 2014 apabila ia mula-mula jatuh tempo, dan pihak yang menuntut mengharapkan semua pemegang akhirnya kini menerima bayaran.”

Sullivan & Cromwell, firma guaman yang mewakili Argentina, berkata: “Republik itu percaya bahawa mahkamah London telah salah mentafsir syarat sekuriti dan berhasrat untuk mendapatkan kebenaran untuk merayu.”

resultan sgp

pengeluaran sidney ini hari

togel.sidney

data hk update

totober sgp