site

Arab Saudi meningkatkan dana kekayaan negara dengan pemindahan $80 bilion pegangan Aramco

Kerajaan Arab Saudi telah memindahkan pegangan hampir $80 bilion dalam kumpulan minyak negara Saudi Aramco kepada dana kekayaan negaranya ketika kerajaan itu berusaha untuk memberikan lebih banyak kuasa kepada kenderaan yang ditugaskan untuk membaik pulih ekonominya.

Pemindahan 4 peratus kepentingan kepada Sanabil, cabang pelaburan Dana Pelaburan Awam yang berdaulat, berlaku lebih setahun selepas negeri mula-mula memindahkan sebahagian besar Aramco yang serupa kepada PIF, yang kini berkuat kuasa mengawal 8 peratus daripada pengeluar minyak terbesar dunia.

Putera Mahkota Mohammed bin Salman, perdana menteri negara itu, berkata pemindahan itu akan “menguatkan kedudukan kewangan dan penarafan kredit PIF yang kukuh”.

MBS, seperti yang dikenali secara meluas, juga mempengerusikan PIF dan telah menjadikannya sebagai wadah untuk pelaburan di bawah strategi Wawasan 2030 beliau, yang bertujuan untuk memodenkan kerajaan dan mempelbagaikan ekonominya untuk mengurangkan pergantungan kepada minyak.

PIF $600bn mempunyai sasaran untuk mengurus aset $1tn dan kepentingan yang lebih besar dalam Aramco akan memberikannya dividen yang besar untuk membiayai pengembangannya.

PIF telah menjadi sumber pelaburan utama bagi pembiaya yang ingin mengumpul modal daripada syarikat permulaan teknologi kepada kelab bola sepak.

Yasir al-Rumayyan, gabenor PIF yang telah bangkit menjadi salah seorang bukan diraja yang paling berkuasa di kerajaan itu, telah ditugaskan untuk menerajui pengembangannya. Beliau juga pengerusi Saudi Aramco dan kelab bola sepak Newcastle United, salah satu pelaburan luar negara paling berprofil tinggi PIF.

Negeri itu kekal sebagai pemegang saham terbesar Aramco dengan 90.18 peratus saham, kata MBS. Gergasi tenaga itu menyenaraikan 1.7 peratus kepentingan di pasaran saham Saudi pada 2019, mengumpul kira-kira $29 bilion dalam tawaran awam permulaan yang hebat untuk memulakan usaha kepelbagaian kerajaan.

Sanabil Investments, yang dimiliki sepenuhnya oleh PIF, bulan ini mendedahkan pelaburan dalam berpuluh-puluh ekuiti persendirian dan syarikat modal teroka termasuk Blackstone dan General Atlantic.

Selain pelaburan luar negara, PIF pada November memperoleh pinjaman $17 bilion untuk membantu membiayai usahanya ke dalam projek pembangunan besar, seperti bandar Neom yang sangat moden di Laut Merah. Pinjaman awal $11bn selama lima tahun yang telah diatur pada 2018 akan dibayar lebih awal, katanya pada masa itu.

Walaupun Arab Saudi mahu mempelbagaikan ekonominya, ia tetap komited untuk membangunkan sektor tenaganya dan mengekalkan kedudukannya dalam kalangan pengeluar minyak paling berkuasa di dunia.

Minyak setakat ini merupakan sumber terbesar dana kerajaan dan kerajaan itu merancang untuk kekal antara pengeluar utama selama beberapa dekad, walaupun permintaan memuncak pada tahun-tahun akan datang.

Permintaan global telah meningkat kepada lebih daripada 100 juta tong sehari dengan Arab Saudi menghasilkan lebih daripada 10 peratus daripada itu. Ia menjangkakan penggunaan akan kekal tinggi walaupun ia berhenti berkembang.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Arab Saudi telah mengetuai kumpulan pengeluar OPEC+ dalam mengurangkan pengeluaran untuk membantu menyokong harga, yang telah meningkat semula ke atas $85 setong, jauh melebihi purata jangka panjang.

Saudi Aramco membuat rekod keuntungan $161bn tahun lepas dan membayar dividen $19.5bn pada suku keempat sahaja.

Fitch menaik taraf hutang kerajaan Arab Saudi kepada A+ awal bulan ini, memetik rizab dan program kepelbagaian ekonominya.

hasil result sgp hari ini

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

togel sydñey 2023 hari ini

pengeluaran hk kemarin

pengeluwaran sgp