site

Apple melancarkan perkhidmatan ‘beli sekarang, bayar kemudian’ di AS

Apple memulakan program pembeliannya yang telah lama dijangkakan sekarang, bayar kemudian di AS pada hari Selasa, apabila gergasi teknologi $2.5tn itu berkembang lagi dalam bidang kewangan dalam cabaran kepada firma sedia ada termasuk Klarna dan Affirm.

Pembuat iPhone mendedahkan rancangan untuk Apple Pay Later pada persidangan pembangunnya pada bulan Jun. Selepas beberapa bulan kelewatan, “pilih” pengguna AS akan dijemput untuk menggunakan alat kewangan pada hari Selasa, syarikat itu mengumumkan.

Apple Pay Later terbina dalam fungsi Wallet iPhone dan membenarkan pengguna membayar barangan dalam talian dan perkhidmatan dalam apl dalam empat pembayaran yang tersebar selama enam minggu. Pinjaman sifar faedah antara $50 dan $1,000 akan dibuat melalui anak syarikat milik penuh, Apple Financing.

Goldman Sachs, yang bekerjasama dengan Apple untuk melancarkan kad kreditnya pada 2019, akan memainkan peranan dalam memudahkan Apple Pay Later, dengan membenarkan Apple mengakses rangkaian Mastercard memandangkan pembuat iPhone tidak mempunyai lesen untuk mengeluarkan bukti kelayakan pembayaran secara langsung.

Skim ini menampilkan “tiada yuran dan tanpa faedah” dan direka bentuk untuk membolehkan pelanggan “membuat keputusan peminjaman yang termaklum dan bertanggungjawab”, kata ketua Apple Pay Jennifer Bailey. Perkhidmatan itu akan dibenamkan ke dalam sistem pengendalian iPhone, yang menyumbang lebih daripada 50 peratus telefon pintar di AS, menurut data daripada Counterpoint Research.

Apple Pay Later mengikut jejak langkah Klarna, Afterpay dan Affirm, perintis model beli sekarang, bayar kemudian, yang telah bergelut untuk mengekalkan momentum mereka yang pernah panas apabila ekonomi telah perlahan dan kadar faedah telah melonjak.

Apabila Apple mengumumkan pembeliannya sekarang, bayar pelan kemudian, ketua eksekutif Klarna Sebastian Siemiatkowski menyebut langkah itu sebagai “kemenangan hebat untuk pengguna di seluruh dunia”, sambil menambah dalam tweet: “Plagiarisme juga merupakan bentuk sanjungan tertinggi.”

Dorongan berterusan Apple ke dalam kewangan telah menarik perhatian daripada Wall Street dan pengawal selia.

Ketua eksekutif JPMorgan Jamie Dimon berkata sebelum pengumuman Apple tahun lepas bahawa dia melihat Apple sebagai pencabar jangka panjang yang penting. “Itu bank. . . Kalau pindah duit, pegang duit, urus duit, pinjam duit, itu bank.

“Ada banyak persaingan yang akan datang.”

Rohit Chopra, pengarah Biro Perlindungan Kewangan Pengguna, memberitahu Financial Times pada bulan Julai bahawa agensinya “perlu melihat dengan teliti [at] implikasi Big Tech memasuki ruang ini”. Setakat ini Apple adalah satu-satunya syarikat teknologi besar yang melancarkan produk BNPL di AS.

Pengguna belum boleh mendaftar terus untuk Apple Pay Later, tetapi gergasi teknologi itu berkata ia akan “mula menjemput pengguna terpilih untuk mengakses versi pra-keluaran Apple Pay Later, dengan rancangan untuk menawarkannya kepada semua pengguna yang layak dalam beberapa bulan akan datang”.

Dalam tempoh lima tahun yang lalu Apple telah memperkenalkan pelbagai perkhidmatan yang berkaitan dengan iPhone dan iPad, dalam usaha untuk mengurangkan pergantungan pada jualan perkakasan dan memberi insentif kepada pengguna untuk kekal dalam ekosistem produk dan perkhidmatannya.

Bahagian perkhidmatan yang menempatkan program pembiayaan Apple termasuk penyimpanan iCloud, waranti dan pembelian App Store. Ia menyumbang kira-kira satu perlima daripada pendapatan Apple tahun lepas, $78bn, dengan margin lebih daripada 70 peratus.

resul sgp hr ini

minta pengeluaran sdy

sydney totobet

togel hongkongkong keluar

keluaran sgp