site

Apakah data KDNK China akan mendedahkan tentang pemulihan ekonomi?

Apakah data KDNK China akan mendedahkan tentang pemulihan ekonomi?

Pertumbuhan ekonomi China akan menjadi tumpuan minggu depan apabila Beijing mengeluarkan data suku pertamanya mengenai keluaran dalam negara kasar — ​​dan pasaran bersedia untuk bacaan yang kukuh.

Angka kastam yang dikeluarkan pada Khamis menunjukkan eksport China meningkat hampir 15 peratus tahun ke tahun pada Mac, menyekat penguncupan lima bulan dan mencatatkan lonjakan besar di mana ahli ekonomi menjangkakan penurunan sebanyak 7 peratus.

Itu, digabungkan dengan bacaan aktiviti sektor pembuatan dan perkhidmatan yang baik, telah menguatkan jangkaan KDNK suku pertama, yang dijadualkan untuk diterbitkan pada hari Selasa, mengatasi ramalan baru-baru ini.

Ramalan median daripada penganalisis yang ditinjau oleh Bloomberg menunjukkan jangkaan kenaikan 3.9 peratus berbanding tahun lalu. Tetapi sesetengah ahli ekonomi telah mencatatkan angka yang jauh lebih tinggi – seperti mereka di Standard Chartered, yang menjangkakan pertumbuhan meningkat pada 4.9 peratus.

Pasaran juga akan berjaga-jaga untuk bacaan Mac yang lebih tinggi daripada jangkaan mengenai pengeluaran perindustrian dan jualan runcit China, yang dijangka mencatatkan pertumbuhan tahun ke tahun masing-masing sebanyak 4.7 dan 8 peratus.

“Data KDNK Q1 minggu depan akan mencerminkan tahap pemulihan pembukaan semula China,” kata Khoon Goh, ketua Penyelidikan Asia di ANZ. Goh menambah bahawa bacaan kukuh daripada indeks pengurus pembelian China terkini “sudah tentu menunjukkan risiko menaik kepada data KDNK Q1”. Hudson Lockett

Adakah inflasi UK akhirnya jatuh dengan ketara?

Pakar ekonomi menjangkakan inflasi UK akhirnya menurun dengan ketara pada bulan Mac, membalikkan pecutan yang tidak dijangka kepada 10.4 peratus pada Februari dan sejajar dengan aliran menurun yang dilihat dalam ekonomi utama lain.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters meramalkan bahawa inflasi utama, yang dikeluarkan pada hari Rabu, akan turun kepada 9.8 peratus pada Mac. Mereka menjangkakan inflasi teras, yang menghilangkan harga makanan, tenaga, alkohol dan tembakau yang tidak menentu, turun semula kepada 6 peratus selepas meningkat daripada 5.8 peratus kepada 6.2 peratus antara Januari dan Februari.

“Berikutan kejutan kenaikan ketara dalam angka Februari, kami menjangkakan pelonggaran semula yang jelas akan berlaku pada Mac,” kata Sandra Horsfield, ahli ekonomi di Investec. Beliau menjelaskan bahawa kejatuhan itu sebahagian besarnya disebabkan oleh harga petrol yang lebih rendah, “tetapi mengurangkan gangguan rantaian bekalan dan kos penghantaran yang lebih rendah mungkin menyebabkan inflasi harga barangan juga lebih rendah”. Ini terutama berlaku untuk barangan seperti pakaian dan perabot.

Pada bulan Mac, inflasi perlahan ke paras terendah 13 bulan di zon euro dan ke kadar terendah dalam hampir dua tahun di AS.

Jawatankuasa Dasar Monetari Bank of England juga akan memberi perhatian kepada data pasaran buruh, yang dikeluarkan pada hari Selasa. Penganalisis meramalkan peningkatan sedikit dalam kadar pengangguran dan terus perlahan dalam pertumbuhan gaji.

Bersama-sama angka itu akan membantu penggubal dasar membuat keputusan mengenai kadar faedah pada mesyuarat mereka yang seterusnya, pada 11 Mei. Pasaran kini berpecah antara BoE menaikkan kadar penanda aras sebanyak satu lagi mata suku atau meninggalkannya pada paras semasa 4.25 peratus. Valentine Rom

Apakah yang akan diberitahu oleh pendapatan bank kepada kami tentang kesihatan sistem kewangan AS?

Kejatuhan daripada kegawatan bulan Mac untuk industri perbankan — dan untuk sistem kewangan secara lebih meluas — sepatutnya jelas pada minggu akan datang apabila musim pendapatan suku pertama semakin pantas.

Ia bermula untuk industri kewangan pada hari Jumaat dengan laporan daripada JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo dan BlackRock, dan terdapat pelbagai pilihan yang lebih luas untuk minggu depan. Antara bank besar lain, laporan Bank of America dan Goldman Sachs pada hari Selasa dan Morgan Stanley pada hari Rabu. Broker dan kumpulan pelaburan Charles Schwab melaporkan pada hari Isnin dan bank serantau seperti US Bancorp dan Citizens melaporkan pada hari Rabu.

Bank-bank AS dengan perniagaan pengguna besar, seperti Bank of America, dijangka menunjukkan gelombang deposit yang masuk selepas kegagalan Silicon Valley Bank dan Signature menyebabkan pelanggan yang takut untuk menarik diri daripada institusi yang lebih kecil. Tetapi trend itu tidak mungkin mengimbangi berjuta-juta aliran keluar pada minggu pertama tahun ini apabila pelanggan mengeluarkan deposit daripada bank dan ke alternatif yang menghasilkan lebih tinggi seperti dana pasaran wang.

Walaupun bank-bank besar mendapat manfaat daripada beberapa aliran keluar deposit daripada bank-bank yang lebih kecil, perpindahan keluar daripada akaun bank secara lebih meluas berterusan, dan syarikat-syarikat yang mempunyai perniagaan pasaran wang yang besar, seperti Goldman Sachs, dijangka telah mendapat manfaat daripada lonjakan itu.

Schwab, yang sahamnya telah jatuh lebih daripada 30 peratus sejak kejatuhan SVB berikutan kebimbangan ia juga boleh menghadapi pelarian pada deposit, boleh mendapatkan semula beberapa wilayah jika ia mencatatkan pendapatan yang kukuh.

Di seluruh institusi ini, pelabur akan memerhatikan sebarang tanda kesusahan — disebabkan oleh penerbangan deposit atau pengurusan risiko kadar faedah — atau perubahan kepada perniagaan pinjaman atau perdagangan. Kate Duguid

rsult sgp

pengeluar sidney

totobagus sydney

hongkong prize

indotogel sgp