site

Apa yang dikatakan emas kuat mengenai dolar yang lemah

Penulis ialah pengerusi Rockefeller International

Pengulas hari ini sangat bersetuju bahawa dolar AS yang semakin lemah tidak mungkin kehilangan statusnya sebagai mata wang dominan dunia kerana “tiada alternatif” di kaki langit yang boleh dilihat. Mungkin, tetapi jangan beritahu itu kepada banyak negara yang berlumba-lumba mencari alternatif, dan rasa puas hati itu hanya akan mempercepatkan pencarian mereka.

Contoh utama sekarang ialah emas, naik 20 peratus dalam tempoh enam bulan. Permintaan yang melonjak tidak diketuai oleh suspek biasa — pelabur besar dan kecil, mencari perlindungan terhadap inflasi dan kadar faedah sebenar yang rendah. Sebaliknya, pembeli berat adalah bank pusat, yang secara mendadak mengurangkan pegangan dolar mereka dan mencari alternatif yang selamat. Bank-bank pusat membeli lebih banyak tan emas sekarang berbanding bila-bila masa sejak data bermula pada 1950 dan kini menyumbang rekod 33 peratus permintaan global bulanan untuk emas.

Ledakan pembelian ini telah membantu melonjakkan harga emas ke paras hampir rekod dan lebih 50 peratus lebih tinggi daripada model berdasarkan kadar faedah sebenar yang akan dicadangkan. Jelasnya, sesuatu yang baharu memacu harga emas.

Lihat lebih dekat pada pembeli bank pusat, dan sembilan daripada 10 teratas berada di negara membangun, termasuk Rusia, India dan China. Bukan secara kebetulan, ketiga-tiga negara ini sedang berbincang dengan Brazil dan Afrika Selatan tentang mewujudkan mata wang baharu untuk mencabar dolar. Matlamat segera mereka: untuk berdagang dengan satu sama lain secara langsung, dalam syiling mereka sendiri. “Setiap malam saya bertanya kepada diri sendiri mengapa semua negara perlu mendasarkan perdagangan mereka pada dolar,” kata presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva baru-baru ini dalam lawatan ke China, dengan alasan bahawa alternatif akan membantu “mengimbangkan geopolitik dunia”.

Oleh itu, aset tertua dan paling tradisional, emas, kini menjadi kenderaan pemberontakan bank pusat terhadap dolar. Selalunya pada masa lalu kedua-dua dolar dan emas telah dilihat sebagai syurga, tetapi kini emas dilihat sebagai lebih selamat. Semasa krisis perbankan pendek pada bulan Mac, emas terus meningkat manakala dolar hanyut ke bawah. Perbezaan dalam pergerakan kedua-duanya tidak pernah begitu besar.

Dan mengapa negara-negara membangun memberontak sekarang, sedangkan perdagangan global telah berdasarkan dolar sejak akhir perang dunia kedua? Kerana AS dan sekutunya semakin beralih kepada sekatan kewangan sebagai senjata.

Anehnya, 30 peratus daripada semua negara kini menghadapi sekatan daripada AS, EU, Jepun dan UK — meningkat daripada 10 peratus pada awal 90-an. Sehingga baru-baru ini, kebanyakan sasaran adalah kecil. Kemudian kumpulan ini melancarkan serangan sekatan habis-habisan ke atas Rusia kerana pencerobohannya ke atas Ukraine, memotong bank Rusia daripada sistem pembayaran global berasaskan dolar. Tiba-tiba, jelas bahawa mana-mana negara boleh menjadi sasaran.

Terlalu yakin dengan dolar yang tidak dapat dikalahkan, AS melihat sekatan sebagai cara bebas kos untuk memerangi Rusia tanpa mempertaruhkan tentera. Tetapi ia membayar harga dalam kesetiaan mata wang yang hilang. Negara-negara yang memotong perjanjian untuk berdagang tanpa dolar kini termasuk sekutu lama AS seperti Filipina dan Thailand.

Bilangan negara yang mempunyai bank pusat mencari cara untuk melancarkan mata wang digital mereka sendiri telah meningkat tiga kali ganda sejak 2020 kepada lebih daripada 110, mewakili 95 peratus daripada keluaran dalam negara kasar dunia. Ramai yang menguji mata wang digital ini untuk digunakan dalam perdagangan dua hala — satu lagi cabaran terbuka terhadap dolar.

Walaupun ada yang meragui pentingnya dolar yang dominan bagi ekonomi AS, permintaan yang tinggi untuk mata wang itu secara amnya cenderung untuk mengurangkan kos pinjaman di luar negara, satu keistimewaan yang amat diperlukan oleh Amerika hari ini. Antara 20 ekonomi maju teratas, ia kini mempunyai defisit akaun fiskal dan semasa kedua tertinggi selepas UK dan liabiliti asing kedua tertinggi (seperti yang ditunjukkan dalam kedudukan pelaburan antarabangsa bersihnya) selepas Portugal.

Risiko untuk Amerika ialah keyakinannya yang berlebihan berkembang, disuap oleh cerita “tiada alternatif”. Naratif itu bersandarkan kepada kepercayaan global terhadap institusi AS dan kedaulatan undang-undang, tetapi inilah yang telah dilakukan oleh senjata dolar untuk melemahkan. Ia juga bergantung pada kepercayaan terhadap keupayaan negara untuk membayar hutangnya, tetapi itu juga semakin tergelincir, kerana pergantungan kepada pembiayaan asing terus berkembang. Barisan pertahanan terakhir untuk dolar ialah negeri China, yang merupakan satu-satunya ekonomi yang cukup besar dan berpusat untuk mencabar ketuanan mata wang AS — tetapi lebih terhutang budi dan tidak berfungsi secara institusi.

Apabila gergasi datang untuk bergantung pada kelemahan saingan, sudah tiba masanya untuk melihat dengan teliti di cermin. Apabila ia menghadapi cabaran daripada “peninggalan biadab” seperti emas dan pesaing baharu seperti mata wang digital, ia sepatutnya mencari jalan untuk mengukuhkan kepercayaan terhadap kewangannya, bukan mengambil mudah status kuasa besar kewangannya.

totobet net singapura

peng sydney

pengeluaran sydney

result hk lengkap

keluaran sgp hari ini