site

Apa yang diharapkan pada mesyuarat IMF dan Bank Dunia minggu ini

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Salam dari Washington, di mana bunga sakura mekar, langit cerah – dan IMF dan Bank Dunia mengadakan mesyuarat musim bunga mereka minggu ini. Alangkah baiknya untuk berfikir bahawa cuaca yang ceria mencerminkan prospek ekonomi global. Tetapi IMF telah pun memberi amaran tentang masa ekonomi yang lebih mendung di hadapan.

Dan perbincangan tahun ini mungkin suram: negara-negara termiskin di dunia sedang uzur, kemungkiran meningkat, agenda pembangunan mampan PBB telah dihentikan dan kemajuan dalam mengehadkan pelepasan karbon adalah bertompok-tompok, walaupun amaran kuat PBB baru-baru ini bahawa masa semakin suntuk untuk mengelakkan bencana pemanasan global.

Tetapi mesyuarat tahun ini mungkin akan menghasilkan beberapa berita yang menggembirakan juga: pemergian David Malpass sebagai ketua Bank Dunia sedang mempercepatkan usaha untuk memperbaharui sokongan bank pembangunan pelbagai hala untuk projek hijau. Berhati-hati dengan pergerakan ini.

Mungkin juga terdapat beberapa kemajuan di sekitar langkah untuk mendapatkan sistem yang lebih rasional untuk penstrukturan semula hutang bagi negara berpendapatan rendah, dengan China kelihatan lebih bersedia untuk bekerjasama dalam bidang ini. Secara berasingan, jika ada pembaca Wang Moral ingin mendengar idea saya tentang apa yang boleh diajar oleh antropologi budaya kepada ahli ekonomi dan mengapa ini penting untuk kewangan mampan, saya bercakap mengenai perkara ini di IMF.

Sementara itu, jika anda mahukan lebih banyak keceriaan, ambil perhatian tentang dua cerita hari ini: Eropah sedang bersaing dengan kereta api bahan api fosil, dan hidrogen muncul dalam sektor keluli.

Juga perhatikan podcast FT tentang siapa yang perlu membayar untuk bencana perubahan iklim Pakistan. Beritahu kami apa-apa fikiran. — Gillian Tett

Mesej Eropah kepada IMF

Pada mesyuarat musim bunga minggu ini di Washington, terdapat dua tema yang sudah pasti akan muncul: perang di Ukraine dan krisis sekitar peralihan tenaga. Yang terakhir ini mungkin bersifat politik, memandangkan keputusan tidak dijangka oleh OPEC+ minggu lalu untuk mengurangkan pengeluaran minyak, peranan China dalam rantaian bekalan teknologi hijau, dan kempen oleh hak Amerika untuk memujuk kerajaan supaya menerima semula bahan api fosil.

Tetapi apabila isu keselamatan tenaga berlegar di atas perbahasan IMF, adalah wajar melihat karya terbaru yang ditulis oleh Adam Tooze, profesor di Universiti Columbia. Tooze telah lama menjadi salah seorang pengulas kegemaran saya mengenai isu kewangan global. Tulisan terbarunya mengenai isu karbon mencabar dakwaan (maju di Amerika) bahawa perang di Ukraine telah memaksa Eropah kembali ke tangan sektor minyak, gas dan arang batu.

“Idea bahawa Eropah jatuh cinta semula dengan bahan api fosil, sebenarnya, sangat luas,” Tooze menegaskan, sambil menyatakan bahawa “walaupun penggunaan arang batu meningkat selama beberapa bulan [this winter] ia tidak memecahkan aliran menurun tahun kebelakangan ini” dan pada tahun lalu “pelaburan boleh diperbaharui melonjak ke paras rekod [and] di Eropah solar kini memasang dua kali rekod sebelumnya yang ditetapkan sedekad lalu”.

Mengapa ini penting kepada IMF dan Bank Dunia? Jawapan ringkasnya ialah ia mungkin membantu untuk menentang hujah-hujah bahawa negara-negara miskin yang menghadapi kesakitan ekonomi dan kejutan tenaga tidak dapat tidak mesti menerima lebih banyak bahan api fosil. Sudah tentu, beralih kepada tenaga boleh diperbaharui memerlukan banyak pelaburan, serta kerjasama antara sektor awam dan swasta. Tooze menyatakan bahawa ini masih kekurangan bekalan di Eropah, apatah lagi kerana masih terdapat hanya penglibatan awam yang tidak kemas (lihat lajurnya untuk FT mengenainya.) Sementara itu, bagi negara pasaran sedang pesat membangun, isu ini berganda-ganda kerana “anggaran dibentangkan kepada COP27 mencadangkan keperluan tambahan $1tn setahun untuk pendapatan rendah dan pelaburan pasaran baru muncul” untuk menyokong peralihan hijau, tambahnya.

Tetapi mesyuarat musim bunga minggu ini berkemungkinan akan menumpukan pada isu-isu ini, terutamanya sekitar soal reformasi bank pembangunan pelbagai hala, dan sama ada rangka kerja boleh ditemui untuk membolehkan Bank Dunia, khususnya, membuat lebih banyak pinjaman konsesi. Secara berasingan, PBB akan menyokong sokongan untuk Perikatan Pelabur Globalnya untuk Pembangunan Mampan; ia mengira bahawa MDB telah menggerakkan kira-kira $34 bilion dana sektor swasta untuk pembangunan hijau dalam beberapa tahun kebelakangan ini, di samping bantuan rasmi, tetapi kini sedang berusaha untuk mengembangkannya dengan ketara.

Angkanya tetap menakutkan. Tetapi inilah satu lagi bahagian menarik yang mungkin diperhatikan oleh hadirin IMF dan Bank Dunia: dalam sebuah esei dalam The Conversation, Anastasia Denisova berkata menggerakkan sokongan orang ramai untuk projek hijau adalah jauh lebih berkesan apabila ia dibentangkan dalam keadaan optimis — tidak terlalu sarat azab — istilah. Di sini adalah berharap. (Gillian Tett)

Sweden bertaruh besar pada keluli hijau

SSAB merancang untuk menutup relau letupannya berhampiran Luleå apabila ia beralih kepada pembuatan keluli karbon rendah © Simon Mundy

Relau letupan hitam adalah pencerobohan besar pada landskap, masih diselubungi salji pada awal April, yang mengelilingi bandar Luleå di utara Sweden. Selama lebih daripada 70 tahun, siang dan malam, kilang keluli di sini telah mengeluarkan awan karbon dioksida yang tidak kelihatan ke atmosfera. Tetapi dalam tempoh sedekad, menurut pemiliknya SSAB, semua relau letupan syarikat akan ditutup — gambaran awal daripada transformasi besar-besaran yang akan menyapu industri keluli global.

Ini berkat kuasa hidrogen — khususnya, sistem Hybrit, yang telah digunakan dalam projek perintis €200 juta di tapak Luleå SSAB. Daripada arang batu, ia menggunakan hidrogen, yang dijana menggunakan tenaga boleh diperbaharui, untuk mengekstrak oksigen daripada bijih besi. Daripada karbon dioksida, proses itu menghasilkan air, bersama-sama dengan besi yang boleh dicampur dengan aloi dalam relau arka elektrik untuk membuat keluli.

SSAB telah pun mengeluarkan 500 tan keluli menggunakan proses itu, menjualnya kepada pelanggan termasuk rakan senegaranya Volvo Group, dan merancang untuk mengubah perniagaannya dengan kelajuan yang menakjubkan. SSAB berjanji bahawa semua kelulinya akan dihasilkan tanpa sebarang bahan api fosil “sekitar 2030”.

Itu adalah tuntutan besar dalam industri yang menghasilkan 7 peratus daripada pelepasan karbon global — lebih dua kali ganda daripada sektor penerbangan — dengan permintaan keluli dijangka meningkat lebih satu pertiga menjelang 2050, menurut Agensi Tenaga Antarabangsa.

8.1 juta tan pengeluaran keluli mentah SSAB tahun lepas adalah sebahagian kecil daripada 1.9 bilion tan yang dihasilkan di seluruh dunia. Tetapi Martin Pei, ketua pegawai teknikal syarikat itu, berpendapat projek Hybrit – usaha sama dengan pelombong bijih besi milik kerajaan LKAB dan kumpulan elektrik Vattenfall – boleh merangsang kemajuan di seluruh sektor.

“Pada mulanya memang ada kebimbangan jika ada produk sedemikian di pasaran sama sekali,” katanya. “Sekarang, kami telah menunjukkan bahawa ini berkesan.”

Ini lebih daripada kebanggaan, kata Thomas Koch Blank, yang menyelidik transformasi hijau industri di Rocky Mountain Institute. Hanya beberapa tahun yang lalu, katanya, pembuat keluli besar bercakap tentang pengurangan besi langsung berasaskan hidrogen sebagai “teknologi pasca 2040”. Hybrit ialah projek bercita-cita tinggi yang unik pada pelancarannya pada 2016, dan pesaing SSAB kini bergegas untuk mengejarnya.

SSAB dan rakan kongsinya akhirnya merancang untuk melesenkan proses Hybrit, kata Pei. Pertama, mereka perlu membuktikan ia boleh berfungsi pada skala industri penuh. Loji Hybrit komersial pertama dijadualkan untuk memulakan operasi berhampiran lombong bijih besi LKAB pada 2026, memberikan gambaran yang lebih jelas sama ada pertaruhan hijau SSAB akan membuahkan hasil.

Satu persoalan besar ialah sama ada pengguna keluli sanggup membayar lebih untuk produk yang lebih bersih. SSAB menjangkakan untuk mengenakan bayaran premium kira-kira €300 setiap tan untuk keluli pelepasan sifarnya, menambah kira-kira 1 peratus kepada harga kereta €40,000.

Martin Pei bercakap di hadapan bangunan kelabu yang tinggi

Ketua pegawai teknikal SSAB Martin Pei, kiri, di kilang perintis Hybrit berhampiran Luleå © Petros Gioumpasis

Pelanggan sudah pun menunjukkan permintaan untuk keluli hijau, tegas Pei, dengan pembeli kumpulan percubaan daripada pembuat jam Triwa kepada pengeluar kren Cargotec. Kenaikan harga permit karbon Eropah akan mengecilkan lagi premium hijau, katanya.

Cabaran lain ialah mendapatkan tenaga boleh diperbaharui untuk menggerakkan relau arka elektrik baharu SSAB, dan elektroliser untuk membekalkan sejumlah besar hidrogen yang diperlukan oleh pelancaran Hybrit. Itulah logik di sebalik penempatan awal projek di utara Sweden, dengan kuasa hidro yang banyak dan penjanaan angin yang berkembang pesat.

Walaupun begitu, jumlah tenaga elektrik hijau yang diperlukan oleh inisiatif ini adalah menakutkan. LKAB, pengeluar bijih besi terbesar di Eropah, merancang untuk melancarkan loji pengurangan hidrogen di seluruh operasinya, untuk membekalkan SSAB dan pembuat keluli lain dengan besi bebas fosil. Ia mengatakan ini akan meningkatkan permintaan elektrik tahunannya kepada 70 terawatt-jam menjelang 2050. Seluruh penggunaan elektrik negara Sweden pada 2020 ialah 130TWj.

“Ia sangat besar,” kata Koch Blank. “Ia adalah program pelaburan industri terbesar dalam sejarah Sweden.” Tetapi memandangkan kepentingan keluli kepada kedua-dua ekonomi dunia dan krisis iklim, ini adalah skala yang syarikat – dan penggubal dasar – perlu berfikir. (Simon Mundy)

Bijak mendengar

Siapa yang patut membayar untuk bencana iklim di negara miskin? Ini adalah topik yang akan hangat dibincangkan di Washington minggu ini. Oleh itu, dengarkan podcast yang diselidik dengan baik ini tentang kesan banjir di Pakistan, pertempuran yang semakin sengit tentang siapa yang bertanggungjawab dan siapa yang harus membayar — bukan sahaja di Asia Tenggara tetapi di negara miskin lain juga.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

resul.sgp

sidney hari ini

togel sidney

indo hk

togel malam ini