site

Annus horribilis untuk pemetik stok UK

Pada masa ini diketahui secara meluas bahawa kebanyakan pengurus aktif berprestasi rendah hampir setiap tahun, dan dalam jangka panjang sebahagian besar daripada mereka berbuat demikian. Tetapi walaupun dengan kayu pengukur yang suram itu, pemetik saham UK mengalami kejutan mutlak pada tahun 2022.

FT Alphaville menulis tentang kad skor tahunan “SPIVA” S&P Dow Jones untuk pengurus dana AS bulan lepas, dan hari ini pembekal indeks mengeluarkan versi Eropahnya.

Hasilnya… tidak bagus:

Ia merupakan tahun yang mencabar bagi pengurus aktif dalam ekuiti Eropah, dengan kategori Ekuiti Pan-Eropah merekodkan kadar prestasi rendah tahunan tertinggi sejak penubuhan SPIVA Europe Scorecard pada tahun 2014. Pengurus pendapatan tetap mempunyai tahun yang lebih baik dari segi relatif, dengan majoriti mengatasi prestasi dalam 5 daripada 11 kategori sepanjang tempoh satu tahun. Walau bagaimanapun, merentas kedua-dua kelas aset, kadar prestasi rendah meningkat kepada purata yang sama tinggi dalam tempoh 10 tahun.

Walau bagaimanapun, yang mengejutkan adalah prestasi dana ekuiti UK yang aktif. Sebanyak 92 peratus dana bermodal besar dan 97 peratus dana bermodal pertengahan kurang menunjukkan prestasi penanda aras mereka pada tahun 2022. Itu adalah keputusan tahunan terburuk dalam rekod, kata S&P.

Keadaan menjadi lebih baik untuk pengurus dana bermodal kecil UK, tetapi hanya berbanding dengan kuda betina yang dialami oleh sepupu mereka yang lebih besar: Kira-kira 67 peratus dana UK yang mengkhusus dalam saham yang lebih kecil berprestasi rendah pada tahun 2022.

S&P menyatakan bahawa serakan antara pemain teratas dan bawah adalah luar biasa besar di Eropah dan di UK khususnya, memandangkan semua turun naik. “Sudah tentu, terdapat potensi tinggi untuk prestasi yang lebih baik dalam pasaran Eropah tahun lepas. Malangnya, dalam banyak kategori, terdapat juga potensi yang besar untuk bahan bawahprestasi,” ia buntu.

Pembekal indeks mencadangkan bahawa prestasi luar biasa buruk pengurus dana Eropah berbanding AS pada 2022 mungkin berpunca daripada penipuan mata wang.

Di samping menjana turun naik yang lebih besar, kenaikan kadar di AS mengukuhkan dolar AS, yang secara relatifnya akan merugikan pengurus Eropah yang melabur di AS yang memilih untuk melindung nilai pendedahan mereka kepada dolar AS . . . S&P 500 EUR dan S&P 500 GBP mengatasi prestasi mata wang mereka yang dilindung nilai masing-masing sebanyak 7.8% dan 12.2%, dan dengan turun naik yang lebih rendah.

Ini boleh membantu menjelaskan mengapa pengurus Ekuiti AS dalam denominasi euro dan paun sterling menunjukkan kadar prestasi rendah yang jauh lebih tinggi daripada rakan sejawatan mereka di seberang Atlantik: 67% daripada dana bermodal besar AS yang berpangkalan di Eropah kurang berprestasi S&P 500 (sama ada dalam mata wang yang dilaporkan), manakala US Scorecard kami melaporkan bahawa hanya 51% daripada dana bermodal besar yang berpangkalan di AS melakukan perkara yang sama.

Walau bagaimanapun, adakah ini menjelaskan sepenuhnya mengapa pengurus UK menunjukkan prestasi yang lebih teruk daripada pengurus Eropah? Cadangan lanjut dalam kotak di bawah.

lresult sgp

totobet sidney

togel sydnèy

info hk malam ini

singapura totobet