site

Allianz meletakkan saham N26 untuk dijual pada harga diskaun yang tinggi

Allianz telah meletakkan kepentingannya kira-kira 5 peratus dalam fintech N26 yang sedang bergelut untuk dijual pada harga diskaun yang tinggi yang menggariskan kelajuan di mana syarikat permulaan pertumbuhan tinggi telah tidak disenangi oleh pelabur.

Cabang modal teroka kumpulan insurans Munich Allianz X telah memberi mandat kepada penasihat untuk menawarkan pegangannya dalam N26 pada penilaian $3 bilion, kata orang yang mengetahui perkara itu.

Itu adalah diskaun kira-kira 68 peratus kepada $9 bilion yang pelabur fikir syarikat itu bernilai semasa pusingan pembiayaan terakhirnya pada Oktober 2021.

Allianz X ialah salah satu pelabur luar terbesar kumpulan itu, memegang lebih 5 peratus daripada N26, pemfailan awam di pameran daftar komersial Jerman. Firma itu membina kedudukannya pada 2018 apabila ia melabur bersama Tencent Holdings China, mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan Siri C yang mengumpul kira-kira $160 juta pada penilaian kurang daripada $1 bilion.

N26 memberitahu Financial Times bahawa pada masa ini ia tidak mengetahui sebarang jualan sekunder berterusan daripada pelabur sedia ada, termasuk daripada Allianz X, sambil menambah bahawa ia tidak mengulas “mengenai sebarang polisi dalaman yang mungkin ada oleh pemegang saham kami apabila menilai syarikat dalam portfolio mereka”.

Allianz enggan mengulas. Setahun yang lalu, ketua eksekutif Allianz X Nazim Cetin menyuarakan kebimbangan mengenai N26, memberitahu akhbar Jerman Handelsblatt bahawa “sakit yang semakin meningkat tidaklah hebat”.

Pengiraan FT berdasarkan pemfailan awam mencadangkan Allianz boleh merealisasikan hampir $160 juta untuk kepentingannya, bermakna ia masih akan meningkatkan pelaburannya lebih tiga kali ganda dalam tempoh lima tahun.

Penilaian yang lebih rendah boleh menyukarkan N26 untuk memenangi dana tambahan pada harga yang hampir dengan apa yang dicapainya pada Oktober 2021, apabila ia mengumpul $900 juta daripada pelabur termasuk Third Point dan Coatue.

Pelaburan 2021 telah dirangka sebagai “pusingan pra-IPO”. Bagaimanapun, selepas penilaian teknologi menjunam di seluruh dunia apabila kadar faedah mula meningkat, N26 menolak cita-citanya untuk disenaraikan di pasaran saham.

N26 ialah fintech terbaharu yang menderita kerana pelabur bergelut dengan peningkatan kadar faedah, inflasi yang tinggi dan ketidaktentuan ekonomi yang semakin meningkat. Penyedia pembayaran Sweden Klarna Julai lalu menaikkan €800 juta pada penilaian €6.7 bilion, penurunan lebih daripada 80 peratus berbanding pusingan pembiayaan sebelumnya. Akhir tahun lepas, Checkout.com juga mengurangkan penilaian dalamannya kepada kira-kira $11bn, daripada $40bn yang diperolehi semasa pengumpulan dana pada bulan Januari.

Pada Oktober 2022, apabila N26 melaporkan peningkatan 14 peratus dalam kerugian bersih untuk 2021, bank yang berpangkalan di Berlin itu berkata ia tidak memerlukan pembiayaan baharu pada masa hadapan.

Bank itu memberitahu FT bahawa rancangannya untuk tidak mengumpul dana sebelum pulang modal adalah di landasan yang betul. N26 telah “dibiayai dengan baik, bebas daripada modal luar dan . . . mampu mencapai keuntungan tanpa pembiayaan tambahan,” kata pemberi pinjaman itu, sambil menambah bahawa ia telah menguntungkan selama beberapa tahun berdasarkan setiap pelanggan.

N26 masih sibuk cuba untuk menyingkirkan had yang belum pernah berlaku sebelum ini pada pertumbuhan pelanggan yang dikenakan oleh badan pemerhati perbankan Jerman BaFin pada akhir 2021 berhubung kelemahan dalam kawalan anti-pengubahan wang haram dan organisasi dalamannya. Selama lebih setahun, bank itu telah dibenarkan menerima hanya 50,000 pelanggan baharu sebulan berbanding pengembangan sebelum ini sebanyak 170,000 sebulan.

Dalam bidang jualan untuk kepentingan Allianz, penasihatnya mengatakan bahawa kebanyakan pemerhati “bersetuju perkara ini akan diselesaikan tidak lama lagi,” dengan menyatakan bahawa “konsensus nampaknya [be] menjelang S3 tahun ini” dan berhujah bahawa “pertumbuhan akan meningkat dengan kuat” sebaik sahaja larangan itu ditarik balik.

BaFin enggan mengulas.

data singa hari ini

sidney pengeluaran sidney

totobet sidney hari ini

info hk malam ini

toto bet sgp