site

Ahli Parlimen menyeru menteri UK untuk mengawal selia crypto seperti perjudian

Sekumpulan ahli parlimen merentas parti yang berkuasa telah meminta kerajaan UK untuk meninggalkan rancangan untuk mengawal selia kripto sebagai perkhidmatan kewangan dan sebaliknya menganggapnya sebagai perjudian.

Jawatankuasa pilihan Perbendaharaan berkata dalam laporan bahawa cadangan untuk Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan untuk mengawal selia industri crypto boleh mewujudkan “kesan ‘halo'” yang memberikan gambaran crypto adalah “lebih selamat daripada yang sebenarnya” dan mungkin menggoda orang ramai untuk meletakkan wang ke dalam pasaran spekulatif yang harus mereka elakkan.

“Peristiwa 2022 telah menyerlahkan risiko yang ditimbulkan kepada pengguna oleh industri aset kripto,” kata Harriett Baldwin, pengerusi jawatankuasa itu, merujuk kepada apabila pemegang kripto yang berpangkalan di UK kehilangan ratusan juta akibat penipuan, skandal seperti FTX dan perubahan liar dalam mata wang kripto. ‘ nilai.

“Tanpa nilai intrinsik, turun naik harga yang besar dan tiada kebaikan sosial yang boleh dilihat, perdagangan pengguna mata wang kripto seperti bitcoin lebih menyerupai perjudian daripada perkhidmatan kewangan, dan harus dikawal selia,” tambahnya.

Seseorang yang biasa dengan kedudukan TSC berkata ia mengambil “pendekatan yang sangat berbeza” dengan pendekatan kerajaan, yang baru sahaja menutup rundingan mengenai cadangan untuk FCA mengawal selia kripto dengan cara yang sama seperti ia mengawasi isu dan perdagangan saham dan bon.

Suruhanjaya Perjudian, yang mempunyai kakitangan sekitar 300, tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas sama ada ia akan bersedia atau mampu mengawal selia industri mata wang kripto.

“Risiko yang ditimbulkan oleh crypto adalah tipikal yang wujud dalam perkhidmatan kewangan tradisional dan peraturan perkhidmatan kewangan — bukannya peraturan perjudian — yang mempunyai rekod prestasi dalam mengurangkannya,” kata Perbendaharaan.

“Crypto menawarkan peluang tetapi kami mengambil pendekatan tangkas untuk mengawal selia pasaran dengan teguh, menangani risiko yang paling mendesak terlebih dahulu dengan cara yang menggalakkan inovasi,” tambah mereka.

Pihak TSC berminat untuk mengelak daripada mewujudkan persepsi bahawa kripto adalah pelaburan yang sah, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu, dan laporan itu tidak menumpukan pada perincian perlindungan di bawah kedua-dua rejim,

Sam Richardson, timbalan editor wang di kumpulan advokasi pengguna Which?, berkata adalah “betul bahawa Ahli Parlimen menonjolkan risiko pelabur terdedah kepada firma atau individu yang tidak bertanggungjawab” tetapi beliau enggan mengulas sama ada berada di bawah rejim perjudian akan menawarkan lebih banyak atau kurang perlindungan kepada pengguna.

Firma perjudian dikehendaki “melayan pelanggan secara adil”, manakala FCA mempunyai set peraturan yang lebih terperinci mengenai perdagangan dan pengeluaran sekuriti dan tidak lama lagi akan mengenakan kewajipan pengguna baharu yang memerlukan firma untuk menyampaikan hasil yang adil.

FCA berkata ia mengalu-alukan “input jawatankuasa pilihan Perbendaharaan kepada perbincangan berterusan mengenai mengawal selia aset kripto di UK”, sambil menambah bahawa ia telah “bekerja rapat dengan kerajaan” dan menantikan “hasil perundingannya dan perundangan baharu yang seterusnya. ”.

Laporan TSC mengenai peraturan kripto juga mengkritik kerajaan kerana meminta Royal Mint untuk mencipta token bukan fungible (NFT) “sebagai sebahagian daripada cita-cita canselor perbendaharaan untuk menjadikan UK sebagai hab global untuk teknologi dan pelaburan cryptoasset”.

“Ia [the government] harus berusaha untuk mengelak daripada membelanjakan sumber awam untuk menyokong aktiviti aset kripto tanpa kes penggunaan yang jelas dan berfaedah, seperti yang nampaknya berlaku dengan Royal Mint NFT,” kata TSC.

FCA sudah mempunyai pengawasan terhad terhadap perniagaan mata wang kripto dan bertindak sebagai penyelia anti pengubahan wang haram untuk entiti berdaftar. Ia tidak lama lagi akan dapat mengawal iklan oleh firma crypto yang berpangkalan di UK dan di luar negara.

Pendekatan kerajaan UK terhadap peraturan kripto sebahagian besarnya sejajar dengan pasaran seperti EU dan AS, di mana pengawal selia kewangan dan sekuriti memikul lebih banyak tanggungjawab.

Kumpulan bandar telah memberi amaran kepada UK mengenai cadangannya untuk peraturan crypto, memberi amaran bahawa rancangan itu boleh menawarkan kesahihan kepada pasaran berbahaya.

FCA memberi amaran pada 2021 bahawa pengguna harus “bersedia untuk kehilangan semua wang mereka” jika mereka memasukkan wang ke dalam produk crypto.

Kemudian pada tahun itu, FCA berkata Binance, setakat ini pertukaran kripto terbesar di dunia, tidak boleh dikawal selia selepas ia gagal menjawab pertanyaan asas. Syarikat itu sejak itu berkata ia berhasrat untuk dikawal selia di UK.

resultsgp

pengeluaran sidney tadi siang

totobet sidney hari ini

togel hkg hari ini keluar

pengeluaran singapura