site

Adakah UBS kerajaan Switzerland baharu (bon)?

Rui Soares ialah seorang profesional pelaburan untuk FAM Frankfurt Asset Management, sebuah firma pelaburan bebas.

Kejatuhan Credit Suisse dan pengambilalihan oleh UBS mencipta raksasa Switzerland yang hebat.

UBS baharu akan mempunyai jumlah aset sekitar Sfr1.6tn, menyumbang kira-kira 200 peratus daripada KDNK Switzerland. Untuk meletakkan perkara dalam konteks: Saiz kunci kira-kira BNP Paribas menyumbang kira-kira 100 peratus daripada KDNK Perancis. Deutsche Bank untuk kira-kira 35 peratus daripada KDNK Jerman dan JPMorgan untuk kira-kira 15 peratus daripada KDNK AS. Ia di luar hujah yang munasabah bahawa UBS Baharu terlalu besar untuk gagal; dan terlalu besar untuk diselesaikan.

Jadi mengapa bon tidak bercagar kanan UBS Baharu berdagang antara 90 dan 190 mata asas lebih luas daripada bon kerajaan Switzerland?

[zoom]

Mari kita bayangkan bahawa suatu ketika nanti, NewCo UBS runtuh seperti Credit Suisse. Mari kita andaikan seketika bahawa kerajaan Switzerland pada hari itu mahu mengekalkan kawalan bank di Switzerland, dan perkahwinan senapang patah dengan entiti asing untuk beberapa jumlah token tidak mungkin. Kebanggaan negara mungkin dipertaruhkan, atau mungkin keinginan untuk menyimpan rahsia perdagangan dekat dengan rumah.

Pihak berkuasa Switzerland akan diberi satu pilihan sahaja: nasionalisasi. Pemegang saham akan diikat jamin, begitu juga pemegang bon AT1. Tetapi selepas penurunan nilai aset di sebelah kiri kunci kira-kira dan jaminan instrumen kewangan di sebelah kanan, bank mungkin masih kekurangan modal. Selepas itu, apa?

Orang kini boleh berhujah bahawa dalam keadaan sedemikian, kerajaan Switzerland boleh menyelamatkan bon Tahap 2 dan juga memaksa, melalui “Notgesetz”, jaminan bon tanpa jaminan senior vanila biasa. Tiada satu pun yang tidak munasabah, terutamanya untuk Tahap 2, tetapi kos menghapuskan bon tidak bercagar senior adalah untuk menjadikan Switzerland sebagai pariah antarabangsa.

Jika kerajaan Switzerland lakukan membenarkan bank yang runtuh dijual kepada entiti asing, adakah gambar itu akan berubah? Tidak. Sebarang jaminan bon tidak bercagar senior di sini juga akan mencetuskan mogok pembeli dan secara berkesan memaksa kerajaan Switzerland menjadi pembeli mana-mana bon tidak bercagar senior yang akan diterbitkan pada tahun-tahun berikutnya.

Tidak kira bagaimana anda menghirisnya, hasilnya sentiasa sama: jika NewCo UBS menjadi OldCo CS, sama ada terdapat bon AT1 dan Tahap 2 yang mencukupi untuk diikat jamin dan permodalan semula sepenuhnya bank atau kerajaan Switzerland perlu campur tangan dan menyuntik wang pembayar cukai dalam raksasa tempatan. Pemegang hutang kanan jaminan tidak akan benar-benar boleh dilaksanakan.

Bon tidak bercagar kanan UBS ialah bon kerajaan Switzerland yang menyamar. Bukankah sepatutnya kredit merebak antara kedua-duanya sempit?

Bacaan lanjut:
— Berhati-hati dengan pelajaran bahasa Yunani untuk pemegang bon AT1 (FTAV)
— Siapa yang membunuh Credit Suisse (FTAV)
— Bagaimana ‘triniti’ Switzerland memaksa UBS menyelamatkan Credit Suisse (FT)

totobet sgp hari ini

pengeluaran pengeluaran sidney

sidney sidney

totobet singapore hari ini