site

Adakah jualan runcit AS akan pulih apabila inflasi semakin reda?

Adakah jualan runcit akan maju selepas dua bulan penurunan?

Data jualan runcit AS untuk April, yang akan dikeluarkan pada hari Selasa, akan menawarkan pandangan tentang sentimen di kalangan pengguna apabila inflasi semakin reda.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan bahawa Biro Banci akan melaporkan peningkatan 0.7 peratus dalam jualan runcit keseluruhan daripada bulan sebelumnya, berikutan penurunan dua bulan. Itu juga akan membalikkan penurunan 0.6 peratus pada bulan Mac.

Penganalisis di Credit Suisse menjangkakan peningkatan itu didorong oleh perbelanjaan kukuh untuk kereta dan bahan api. Nombor asas, yang menghapuskan perbelanjaan berkaitan kereta, dijangka lebih lemah. Broker itu meramalkan penurunan sebanyak 0.2 peratus dalam metrik bulan ke bulan.

Tinjauan jualan runcit bercampur-campur kerana kekuatan berterusan dalam pasaran buruh dan gaji berkemungkinan menyokong perbelanjaan pengguna. Walau bagaimanapun, ia berlaku di tengah-tengah jangkaan kemelesetan, keadaan kewangan yang mengetatkan dan inflasi yang perlahan, yang semuanya cenderung mengecilkan perbelanjaan.

Data jualan runcit datang selepas Biro Perangkaan Buruh minggu lepas melaporkan bahawa inflasi AS memperlahankan kenaikannya lebih daripada jangkaan pada April apabila kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan terus menjejaskan kenaikan harga. Kenaikan harga yang lebih kecil biasanya memperlahankan pertumbuhan perbelanjaan runcit. Kate Duguid

Seberapa pantas ekonomi Jepun berkembang pada suku pertama?

Ekonomi Jepun berada di bawah tekanan daripada lantunan semula pasca Covid yang tidak stabil dalam penggunaan, gaji benar yang goyah dan permintaan yang lemah untuk eksportnya.

Perbelanjaan isi rumah sebenar secara tidak dijangka jatuh 1.9 peratus tahun ke tahun pada bulan Mac, menjejaskan momentum pemulihan yang sedang berjalan ketika negara itu menghapuskan kebanyakan sekatan coronavirus dan sekatan perjalanan.

Gaji benar juga mencatatkan penurunan bulan ke-12 berturut-turut, dengan gaji yang bergelut untuk bersaing dengan inflasi, walaupun terdapat peningkatan yang menarik perhatian daripada beberapa jenama terbesar negara. Eksport barangan pula mengalami masalah permintaan global yang lemah, terutamanya dari China.

UBS, broker Switzerland, telah menurunkan unjurannya untuk pertumbuhan daripada kadar tahunan pelarasan musim sebanyak 1 peratus, berbanding tempoh tiga bulan sebelumnya, turun daripada anggaran awal sebanyak 2 peratus.

Tetapi ia berpendapat ada sebab untuk mempercayai pertumbuhan ekonomi akan berterusan sepanjang tahun. Ia menunjukkan kepada permintaan terpendam yang diwujudkan oleh pembukaan semula pandemik yang tertangguh, potensi kukuh untuk pelancongan masuk dan kemungkinan pemulihan dalam gaji benar apabila harga import yang lebih rendah meredakan inflasi.

“Di hadapan, kami fikir pemulihan ekonomi akan berterusan walaupun dengan halangan daripada ekonomi global yang lebih perlahan,” tulisnya.

Penganalisis di Goldman Sachs bersetuju, menyemak unjuran pertumbuhan KDNK mereka turun kepada 1.1 peratus daripada 1.7 peratus, berdasarkan “gambaran bercampur” yang dibentangkan oleh data ekonomi Mac, tetapi masih meramalkan “peningkatan reaktif” dari suku akhir tahun. William Langley

Bolehkah peso Mexico meneruskan lariannya?

Peso Mexico telah muncul sebagai mata wang pasaran pesat membangun terkemuka dengan prestasi terbaik tahun ini kerana kadar faedah yang tinggi, peningkatan dalam kiriman wang dan kedekatannya dengan ekonomi AS yang kukuh telah menjadikannya kegemaran di kalangan pelabur.

Peso telah meningkat sebanyak 10.8 peratus tahun ini untuk didagangkan pada 17.6 kepada dolar, paras paling kukuh sejak 2017. Tetapi penganalisis memberi amaran bahawa dengan kemelesetan yang menjulang di AS, ia mungkin menghampiri kemuncaknya.

Oliver Harvey, pengarah urusan di Deutsche Bank, berkata peso kelihatan “antara mata wang pasaran sedang pesat membangun yang paling mahal” dan dia tidak menjangkakan ia akan mengatasi prestasi mata wang lain pada separuh kedua tahun ini, seperti yang dilakukan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Berhati-hati datang kerana dana lindung nilai telah meningkatkan pertaruhan mereka terhadap Mexico, dengan bon kerajaan $4.8bn secara pinjaman pada bulan Mei, meningkat daripada paras rendah $2.7bn pada Februari tahun ini, menurut data daripada S&P Global Market Intelligence.

Peso adalah salah satu mata wang pasaran sedang pesat membangun yang paling sensitif terhadap kelembapan ekonomi AS.

Brent David, pengurus portfolio kanan di RBC BlueBay, berkata bahawa pendaratan sukar di AS, didorong oleh kebimbangan siling hutang atau pengetatan syarat kredit, “akan sangat merugikan bagi peso”. Mary McDougall

result hari ini

peng sdy

pengeluaran sdy

data pengeluaran hk hari ini

result hk