site

Adakah bank berada di pinggir jurang gaya 2008 yang lain?

Northern Rock, Bear Stearns, Kewangan Seluruh Negara dan Alliance & Leicester. Pada akhir 2007 dan awal 2008, apabila mereka semua gagal atau diselamatkan, tiada satu pun perkara di atas yang penting secara sistemik. Dan beberapa pemerhati akan meramalkan krisis mimpi ngeri yang akan melanda dalam tahun ini, menewaskan raksasa daripada Lehman Brothers yang dihormati di Wall Street kepada Royal Bank of Scotland, ketika itu bank terbesar di dunia.

Lima belas tahun kemudian, selepas seminggu di mana empat bank – Silicon Valley Bank, Signature dan Republik Pertama di AS, dan Credit Suisse di Eropah – terumbang-ambing dan disokong dalam satu cara atau yang lain, tidak hairanlah pelabur mempersoalkan sama ada kita menghadapi masalah gaya 2007 yang tidak lama lagi boleh menjadi bencana gaya 2008 yang hebat.

Terdapat sebab yang baik untuk tidak berharap. Punca utama krisis 2008 — kelebihan gadai janji subprima berkualiti rendah yang telah disebarkan ke seluruh dunia melalui derivatif ke kunci kira-kira bank bermodal rendah — tidak terpakai pada 2023. Kualiti kredit kekal baik. Dan modal bank adalah dua hingga tiga kali lebih kuat daripada satu dekad setengah yang lalu.

Jaminan sedemikian telah terasa kosong walaupun dalam menghadapi panik pasaran yang melanda saham bank. Bank-bank Eropah turun secara purata 19 peratus dalam dua minggu; Bank AS sebanyak 17 peratus. Pada hari Rabu, saham Credit Suisse merosot sebanyak 30 peratus sehari, pulih hanya selepas campur tangan bank pusat.

Pasaran tidak betul-betul tenang menjelang akhir minggu tetapi mereka telah agak stabil. Ini berlaku selepas CS menggunakan campur tangan kecairan “bazooka” $54 bilion oleh Bank Negara Switzerland, manakala risiko operasi bank AS diimbangi oleh jaminan deposit, kemudahan mudah tunai Rizab Persekutuan baharu dan pusingan Wall Street.

Sudah tentu campur tangan sebegitu tidak sepatutnya diperlukan selepas drama 2008. Pakej besar pembaharuan kawal selia pasca krisis direka bentuk untuk memastikan tidak akan berulang keruntuhan domino bank di kedua-dua belah Atlantik. Tahap minimum modal ekuiti baharu telah dirangka, ujian tekanan kawal selia telah diperkenalkan dan nisbah kecairan diperketatkan, menyatakan bahawa lebih banyak dana sedia perlu disediakan untuk memenuhi permintaan pengeluaran pelanggan.

Masalah minggu ini di AS secara jelas disebabkan oleh kegagalan di sana untuk menggunakan peraturan ini kepada apa-apa selain daripada lapan bank terbesar. SVB telah bertekuk lutut dengan gabungan pengurusan risiko kadar faedah yang lemah dan pengawasan kawal selia yang lemah, menyebabkannya terdedah kepada pengeluaran deposit.

Fenomena serupa menimpa Signature, sebuah bank tertumpu kepada kripto, beberapa jam kemudian. First Republic, sebuah lagi bank serantau, menjadi sasaran tertentu selepas pelabur panik menyedari ia tidak akan mendapat manfaat daripada kenderaan pembiayaan Rizab Persekutuan khas yang dilancarkan berikutan kegagalan SVB, kerana ia tidak mempunyai cagaran yang diperlukan untuk memanfaatkan skim tersebut.

Ketika pelabur mencari mangsa di Eropah, perhatian diberikan kepada Credit Suisse, yang sekian lama dilihat sebagai bank besar paling lemah di rantau ini. Ia berkongsi sedikit atau tiada asas persamaan dengan SVB — pengawasan kawal selianya teguh, risiko kadar faedahnya dilindung nilai. Tetapi ia telah terdedah kepada kemalangan dan lambat untuk distruktur semula. Satu dekad atau lebih pengurusan dan skandal yang tidak baik telah menyebabkan reputasi kumpulan tercalar teruk — perkara yang sangat buruk apabila kebanyakan model perniagaan anda bergantung pada memujuk bilionair untuk mempercayakan kekayaan mereka kepada anda. Pada masa yang sama pemegang saham lama telah meninggalkan bank untuk digantikan dengan yang baru yang tidak membantu.

Terdapat sebab yang kurang asas untuk tidak mempercayai daya maju bank Eropah secara lebih meluas. Kerugian kredit adalah rendah, tahap modal kukuh dan mereka telah melalui ujian tekanan.

Tetapi penilaian kenaikan harga ini masih dikalahkan oleh saraf menurun – dan beberapa logik. Usaha bank pusat untuk menjinakkan inflasi akan menghasilkan tekanan kemelesetan, mendorong kerugian pinjaman bank lebih tinggi dan berpotensi memakan penampan modal. Pada masa yang sama kerosakan yang tidak dijangka mungkin dikenakan ke atas bahagian yang kurang terkawal, tetapi sama pentingnya, bahagian sistem kewangan yang telah membiasakan diri dengan kadar faedah yang sangat rendah, mungkin termasuk pencen, ekuiti persendirian dan dana lindung nilai. Krisis sepuhan dalam pasaran pencen UK pada musim luruh lalu merupakan tanda amaran tentang risiko sedemikian.

Walaupun peluang untuk mengalami krisis kewangan penuh adalah rendah, keupayaan kita untuk menanganinya mungkin kurang. Pada tahun 2008, penggubal dasar dapat mengurangkan kadar faedah, melancarkan pelonggaran kuantitatif dan membanjiri bank dengan modal penyelamat dan kecairan. Dengan kunci kira-kira kerajaan hari ini jauh lebih panjang, dan kadar faedah perlu dinaikkan untuk memerangi inflasi, persenjataan yang mereka gunakan semakin berkurangan.

patrick.jenkins@ft.com

Video: Pasaran pecah: ancaman besar kepada sistem kewangan

keluaran hk malam ini

pengeluaran sidney siang ini

sydney togel hari ini

hasil togeĺ hongkong

totobet data singapura