site

‘Adakah anda faham apa yang saya katakan?’ Kesaksian dinding batu Markus Braun menguji kesabaran hakim Wirecard

Dalam dua setengah tahun dalam tahanan polis, Markus Braun nampaknya tidak banyak berubah.

Bekas bos Wirecard masih memakai turtleneck hitamnya. Dia yakin diri, sopan dan tidak sabar seperti biasa. Kenyataan beliau dalam perbicaraan di Munich yang mengkaji salah satu penipuan perakaunan terbesar di Eropah telah dibumbui dengan pembentangan PowerPoint dan jargon industri. Mereka sering terdengar lebih seperti taklimat pelabur daripada kenyataan dalam kes jenayah.

Kesaksian Braun berakhir minggu lalu. Berpuluh-puluh saksi lain sedang berbaris untuk hadir dalam prosiding yang dijangka berlangsung paling awal sehingga pertengahan 2024, tetapi lelaki berusia 53 tahun itu adalah tokoh utama dalam kes itu.

Bersama dua bekas rakan sekerja, dia menghadapi tuduhan penipuan, penyelewengan dan manipulasi pasaran dan perakaunan. Jika didapati bersalah atas semua pertuduhan, dia boleh dihukum penjara sehingga 15 tahun.

Namun dalam jam demi jam waktu mahkamah sejak pertengahan Februari, dia tetap tidak terpengaruh, sentiasa menafikan sebarang salah laku dengan tegas tetapi mesra. “Saya mahu menjadi sangat tepat di sini,” katanya. Dia juga kelihatan menikmati beberapa perbualan dengan hakim ketua Markus Födisch, menjawab soalan dengan sopan, sabar dan kerap dengan senyuman.

Sepanjang perjalanan, dia tidak goyah dalam kedudukannya. Dia juga telah menarik balik beberapa pengakuan akauntabiliti yang dibuatnya kepada pendakwa semasa peringkat awal siasatan pada 2020.

Markus Braun, bekas ketua eksekutif Wirecard, telah menarik balik beberapa pengakuan akauntabiliti yang dibuatnya pada 2020 © Christof Stache/AFP/Getty Images

Dalam kenyataan pembukaannya pada perbicaraan, dia berkata bahawa hari keruntuhan Wirecard adalah “hari penyesalan dan kesakitan yang paling dalam” tetapi tidak menyatakan sejak apa yang dia menyesal. Penipuan itu, tegasnya, didalangi sepenuhnya tanpa pengetahuan dan penglibatannya.

Sebaliknya, dia telah menyalahkan pelarian kedua dalam perintah Wirecard, Jan Marsalek, serta bekas pengurus yang berpangkalan di Dubai, Oliver Bellenhaus. Yang terakhir adalah salah seorang daripada tiga defendan dalam kes itu tetapi dia telah menjadi ketua saksi dan telah banyak membabitkan Braun.

Defendan ketiga, bekas ketua perakaunan Wirecard Stephan von Erffa, juga menafikan semua salah laku.

Braun mempertikaikan walaupun fakta paling asas kes itu. Selepas penyiasatan yang panjang, pentadbir Wirecard dan pendakwa jenayah berpendapat bahawa operasi penyumberan luar syarikat pembayaran di Asia, yang di atas kertas menyumbang separuh daripada hasil syarikat dan €1.9 bilion dalam bentuk tunai korporat, adalah palsu. Braun berkeras bahawa operasi ini sememangnya wujud.

Versi acaranya ialah Marsalek dan Bellenhaus mencipta “struktur bayangan”, merampas pemprosesan pembayaran oleh Wirecard dan menggelapkan pulangannya, menipu pengurusan syarikat serta juruauditnya.

Braun telah membentangkan e-mel dan mesej sembang serta penyata bank dan dokumen lain yang dia anggap sebagai “fakta sukar” yang membuktikan maksudnya. Hakim telah memanggil hujah Braun sebagai “teori” berdasarkan “tafsiran fakta anda”.

Bekas ketua eksekutif Wirecard Markus Braun, tengah, berdiri di sebelah peguamnya Alfred Dierlamm, kiri, dan Nico Werning
Markus Braun, tengah, berdiri bersama peguamnya © Christof Stache/AFP/Getty Images

Bekas ketua eksekutif itu juga menggambarkan dirinya di mahkamah sebagai seseorang yang hampir membongkar dan menghentikan penipuan itu. Dia berhujah, sebagai contoh, bahawa dia sendiri yang mendesak audit KPMG forensik pada Oktober 2019 selepas artikel Financial Times menimbulkan persoalan tentang kewujudan pelanggan utama dan bahawa dia memutuskan untuk menggantikan Marsalek pada awal 2020 sebagai tindak balas kepada tingkah laku yang terakhir. semasa audit KPMG.

Pada satu ketika, Födisch nampaknya membingungkan Braun dengan soalan mudah: jika operasi penyumberan luar telah wujud, mengapa Marsalek dan Bellenhaus perlu memalsukan minit mesyuarat dan pangkalan data, serta data pelanggan dan transaksi? “Bukankah lebih mudah untuk mengambil wang tunai?” tanya hakim.

Untuk sekali gus, Braun bingung dan bergelut untuk memberikan penjelasan yang jelas, berhujah – bertentangan dengan keterangan dan kenyataan saksi lain – bahawa satu-satunya dokumen yang telah dipalsukan ialah pengesahan baki.

Selain itu, kedudukan Braun yang umumnya tidak bergerak kadangkala seolah-olah menguji kesabaran hakim. Pada satu ketika, Födisch bertanya kepadanya: “Adakah anda faham apa yang saya katakan?” Pada kesempatan lain, dia mengulas kepada Braun bahawa “anda baru sahaja berkata dengan sangat banyak perkataan yang sama seperti sebelum ini: tiada apa-apa”. Selepas Braun menolak beberapa kenyataan saksi sebagai tidak benar, hakim berkata: “Ini adalah tiga akaun yang semuanya jelas bercanggah dengan anda. Adakah anda benar-benar mahu mendakwa bahawa mereka semua dibuat sepenuhnya?”

Tanggapan Braun adalah bahawa saksi hanya mengatakan apa yang mereka fikir penyiasat mahu dengar.

Hakim mencabar Braun beberapa kali tentang mengapa dia tidak melakukan lebih banyak untuk menyiasat amaran dalaman dan luaran dan tanda-tanda masalah daripada pemberi maklumat, juruaudit, penjual pendek dan laporan media.

“Dari segi luaran, nampaknya keadaan semakin meruncing. Saya ingin memahami mengapa anda tidak terlibat secara peribadi, “tanya Födisch, selepas Braun berkata bahawa sebarang dakwaan sentiasa disiasat “oleh jabatan yang bertanggungjawab” di Wirecard.

Födisch juga bertanya berulang kali mengapa Marsalek, yang bertanggungjawab ke atas operasi penyumberan luar, tidak bertanggungjawab kepada sesiapa hampir sehingga syarikat itu runtuh – pandangan yang ditolak Braun.

Hakim membaca mahkamah kenyataan yang diberikan Braun kepada pendakwa pada Disember 2020, enam bulan selepas Wirecard runtuh. Pada masa itu, dia mengakui dia telah “gagal” sebagai ketua eksekutif dan terpaksa menerima tanggungjawab atas apa yang telah berlaku kerana dia tidak “melihat aisberg akan datang”.

“Ini lebih daripada yang anda beritahu kami,” komen hakim selepas dia selesai membaca kenyataan itu.

Braun menjawab bahawa dia mengalami tekanan emosi pada masa itu, selepas enam bulan dalam tahanan polis, dan juga tidak mempunyai akses kepada fail pendakwa raya.

Didesak oleh hakim untuk mengatakan sama ada dia masih menganggap dia telah gagal, Braun kembali kepada bahasa matematik kedoktorannya dalam informatika perniagaan. “Saya tidak menyelesaikan persamaan dengan betul. Dalam pengertian ini, saya gagal.”

resul sgp hari ini

sidney pengeluaran hari ini

totobet data sydney

hk keluar mlm ini

hk pengeluaran