site

Abrdn memotong pekerjaan apabila tekanan kos meningkat

Kumpulan pelaburan UK Abrdn memecat kira-kira satu perlima daripada pasukan berbilang asetnya sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula yang lebih luas, menonjolkan tekanan ke atas pengurus aset bersaiz sederhana untuk mengekalkan keuntungan dengan memperdalam pengurangan kos.

Kakitangan diberitahu minggu lalu bahawa sekurang-kurangnya 27 peranan, termasuk pengurus dana dan pakar pelaburan, akan ditawarkan pemberhentian secara sukarela dalam rombakan bahagian itu, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

Abrdn melancarkan kajian semula unit penyelesaian berbilang aset, yang mempunyai kira-kira 140 kakitangan dan menyelia £180 bilion, awal tahun ini. Pasukan ini menguruskan dana yang melabur dalam aset daripada ekuiti kepada komoditi.

Ketua pegawai pelaburan bahagian itu, Aymeric Forest, meninggalkan pada Februari sebaik semakan untuk “memperkemas dan memudahkan prosedur” dilancarkan.

Forest juga mengetuai Strategi Pulangan Mutlak Global kumpulan itu, yang merupakan salah satu dana runcit paling popular di UK dengan aset £20bn pada kemuncaknya. Walau bagaimanapun, tempoh yang kurang berprestasi telah menyaksikan dana itu menyusut kepada kurang daripada £1 bilion.

Abrdn, yang menguruskan kira-kira £500bn dalam aset, adalah salah satu daripada beberapa kumpulan sederhana yang menghadapi lonjakan dalam kos dan aliran keluar berikutan tahun bergelora untuk pasaran.

Beberapa pesaing juga telah memulakan penstrukturan semula. Jupiter Asset Management telah menggabungkan atau menutup dana yang lebih kecil dan mengurangkan pekerjaan, di bawah ketua eksekutif Matthew Beesley.

Di sebalik usaha ini, penganalisis dan jurubank berkata industri bersedia untuk penyatuan selanjutnya kerana pertumbuhan cip pelaburan pasif dengan bayaran yang boleh dikenakan oleh pengurus aset dan pasaran mengemudi dunia dengan kadar faedah dan inflasi yang lebih tinggi.

“Satu-satunya industri pengurusan aset aktif yang lama menghadapi cabaran struktur yang ketara dengan penempatan semula strategik sebahagian besarnya diselesaikan melalui penggabungan dan pengambilalihan,” kata Vincent Bounie, pengarah urusan kanan Fenchurch Advisory. “Firma tidak mampu untuk berdiam diri dan pembezaan adalah kritikal.”

Abrdn membangkitkan semula peranan ketua pegawai pelaburan awal tahun ini, memburu Peter Branner daripada syarikat Belanda APG Asset Management, dalam usaha untuk meningkatkan prestasi kumpulan.

Sejak menyertai pada 2020, ketua eksekutif Stephen Bird telah berusaha untuk memulihkan nasib Abrdn, yang dicipta pada 2017 daripada penggabungan Standard Life dan Aberdeen.

Bird mengambil platform pelaburan Pelabur Interaktif untuk £1.5 bilion dalam usaha untuk memanfaatkan permintaan daripada pelanggan untuk membeli pelaburan secara langsung, bukannya melalui pengantara. Syarikat itu juga menawarkan perkhidmatan untuk penasihat kewangan bebas dan gabungan dana daripada aset persendirian kepada ekuiti.

Bird telah menyusun semula perniagaan, menggabungkan atau menutup kira-kira 120 dana, dan sedang berusaha untuk memunggah bahagian ekuiti persendiriannya, yang berjumlah kira-kira £14bn. Kumpulan dana itu juga dinamakan Abrdn daripada Standard Life Aberdeen.

Abrdn mengalami tempoh lebam tahun lepas selepas ia dikeluarkan daripada FTSE 100 sebelum diterima semula pada Disember.

Dalam satu kenyataan, Abrdn berkata: “Titik permulaan untuk reka bentuk semula ialah pengakuan terbuka tentang keperluan untuk perubahan, sebarang keputusan penstrukturan semula telah dan akan menjadi hasil langsung daripada kerjasama dan penglibatan. Keadaan akhir akan memastikan kami mempunyai cadangan yang kukuh, diterajui pelanggan dan bahan binaan untuk memastikan kami cergas pada masa hadapan.”

data result sgp hari ini

togel sidny hari ini com

hasil pengeluaran hongkong

totobet sgp