site

20 saham menyumbang 90% daripada keuntungan Wall Street tahun ini

Hanya 20 saham menyumbang hampir 90 peratus daripada kenaikan indeks penanda aras AS sebanyak $2.36tn setakat tahun ini, kerana ketidakstabilan dalam sektor perbankan telah menurunkan jangkaan kadar faedah dan meningkatkan tarikan Big Tech.

Antara yang untung besar, saham dalam pembuat cip Nvidia telah meningkat sebanyak 83 peratus setakat tahun ini, manakala pemilik Facebook Meta meningkat 76 peratus dan Salesforce meningkat 42 peratus, menggariskan penumpuan tinggi dalam pasaran saham paling berpengaruh di dunia.

Nilai pasaran itu dan 17 saham lain yang berprestasi terbaik dalam S&P 500 telah melonjak sebanyak $2.05tn pada 2023. Penilaian Apple sahaja telah meningkat hampir $600bn, atau 30 peratus, dalam tempoh tiga bulan lalu.

Permodalan pasaran saham lain dalam indeks – yang meningkat hampir 7 peratus setakat ini pada 2023 – telah meningkat hanya $320bn dalam tempoh yang sama, menurut firma ekuiti swasta Apollo Global Management.

Mengabaikan keuntungan untuk saham pertumbuhan megacap, S&P 500 meningkat hanya 1.4 peratus dalam tiga bulan pertama 2023, kata UBS.

“Orang ramai mencari keselamatan dan keselesaan memandangkan arus silang dalam pasaran, dan teknologi memberi mereka banyak kemudahan,” kata peniaga jualan JPMorgan, Jack Atherton. Memperhatikan frasa yang dipakai dengan baik bahawa “apabila Fed menekan brek, seseorang melalui cermin depan”, beliau menambah bahawa teknologi megacap nampaknya “memakai abah-abah lapan mata”.

Syarikat teknologi AS khususnya telah terjejas akibat kenaikan kos pinjaman pada 2022, dengan Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi jatuh satu pertiga daripada paras tertinggi sepanjang masa apabila nilai semasa aliran tunai masa hadapan kumpulan teknologi merosot.

Rizab Persekutuan AS terus meningkatkan kadar pada tahun 2023, tetapi kesan daripada kejatuhan Silicon Valley Bank yang berpangkalan di California pada bulan Mac dijangka oleh sesetengah pelabur untuk mengetatkan piawaian pinjaman dan menyejukkan aktiviti ekonomi sehingga tahap kenaikan kadar agresif selanjutnya tidak perlu lagi.

Kegawatan dalam sektor perbankan telah mengurangkan setengah mata peratusan daripada paras di mana pelabur menjangkakan kadar akan memuncak, dengan pasaran kini berpecah sama ada Fed akan menaikkan kadar sebanyak 0.25 mata peratusan kepada julat sasaran antara 5 dan 5.25 peratus atau meninggalkannya tidak berubah apabila ia bertemu pada awal Mei. Sebulan yang lalu, sebelum kegagalan SVB, pelabur menjangkakan kadar akan memuncak pada kira-kira 5.5 peratus pada September.

Saham teknologi telah menjadi antara penerima utama penentukuran semula ini. Ramai daripada mereka yang menderita pada 2022 tetapi menguasai indeks ekuiti AS kini “meletup lebih tinggi pada penetapan semula kadar kekerasan”, kata Charlie McElligott, penganalisis di Nomura.

Inflasi yang tinggi bermakna persekitaran kadar faedah sifar yang mendorong saham teknologi mencatatkan paras tertinggi pada tahun 2021 tidak mungkin akan kembali dalam masa terdekat, bagaimanapun, dan kenaikan semula sektor itu mungkin sudah semakin pudar. Penganalisis di Bank of America telah mencatatkan aliran keluar agregat pertama daripada saham teknologi dalam enam minggu dalam tempoh lima hari hingga 31 Mac.

resut sgp

pengeluaran sidney sidney

sdy

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar